Cultureel relaxen op De Badboot.

Tijdens de Zomer van Antwerpen ligt De Badboot in het Bonapartedok op ’t Eilandje, het oude deel van de haven. De eigenaar leende zijn oude aak uit aan Jürgen Schablow vooraleer het schip in september onder de sloophamer gaat. De voorbije weken had Schablow de handen vol met de schepping van zijn Badboot. Het resultaat: een vochtig stoombad om lekker bloot

in te zitten zweten en een zwembad voor een – even blote – koele duik. Voor geklede dorstigen en hongerigen is er een bar, een restaurant en een podium voor muzikanten.

De Duitse kunstenaar Schablow is geen onbekende in Antwerpen. Samen met de groep Sanfte Strukturen was hij te gast op de Konijnenwei tijdens Antwerpen 93. Hij bouwde de bar voor de openluchtbioscoop van de Zomer van Antwerpen en hij verzorgt de podiumdecoratie van het Sfinksfestival. De kunstenaar verdiende echter vooral zijn strepen door op verschillende plaatsen, ook de meest exotische, een stoombad op te bouwen.

“Daar kunnen mensen relaxen en hun zorgen afgooien, samen met hun kleren”, zegt Schablow. “Het vraagt wel een beetje moed om met wildvreemde mensen naakt in zo’n kleine ruimte te stappen, maar bijna iedereen is achteraf laaiend enthousiast.”

Hij belooft dat het een vrolijke boel wordt. Met wein und gesang zelfs, want in het stoombad wordt geregeld een fles ontkurkt.

Carla Rosseels, journaliste en gezellin van Schablow, zorgt voor culturele evenementen: causerieën met figuren als Bart Plouvier, schrijver en ex-zeeman, of antropologe Marjo Buitelaar die een boek schreef over de Arabische hammam. Ook de filmvertoningen, workshops en kinderanimatie draaien allemaal om water: met plastic, papier en lichaamsverf worden doodgewone mensenkinderen omgetoverd tot zeemeerminnen, waternimfen en watermannen. Er komen piraten op bezoek, een bedreven duiker vertelt over dolfijnen, een watermuziekmachine doet de Badboot aan. Sommige dagen is de boot uitsluitend toegankelijk voor vrouwen. Ze kunnen er kennismaken met oosterse lichaamsverzorging en met producten als henna, kohl en swasj of ze worden ingewijd in de edele kunst van het buikdansen.

Een teleurstellend bericht: voor gluurders is er van op de kade niets, maar dan ook niets te zien.

Van 7 tot en met 30/8, alle dagen vanaf 18.00, zondag en woensdag vanaf 15.00. De toegang is gratis, een stoombad kost 50 frank.

Info: (03) 220.81.11.

Griet Schrauwen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content