Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

GEEN SUCCES RENÉ VANDEREYCKEN

Wat moest gebeuren, is gebeurd. René Vandereycken is negen maanden voor het einde van zijn contract buiten de deur gezet als bondscoach van de Belgische voetbalploeg. De Limburger, die anderhalf jaar geleden na tegenvallende resultaten en een moeizame evaluatie nog respijt kreeg, had na de dubbele nederlaag tegen Bosnië geen verweer meer. Onder zijn leiding speelden de Rode Duivels de afgelopen drie jaar dertig interlands. Tien daarvan werden gewonnen, zeven keer werd gelijkgespeeld en dertien keer verloren. Vandereycken leefde het merendeel van zijn ambtstermijn op voet van oorlog met de media. Vooral in de Franstalige pers was hij al een tijdje persona non grata.

RODE ZUS TINE VAN ROMPUY

Tine Van Rompuy, de zus van premier Herman en Vlaams Parlementslid Eric (CD&V), staat op de derde plaats voor de Europese verkiezingen. Op de lijst PVDA+ weliswaar. Van Rompuy is verpleegster in het UZ Gasthuisberg in Leuven. Daar is ze ook vakbondsafgevaardigde van de christelijke bediendecentrale LBC. Een keuze voor CD&V was dus mogelijk geweest, maar Van Rompuy voelt zich veeleer aangesproken tot het kiwimodel en de vermogensbelasting waar PVDA+ voor staat. Opmerkelijk is verder dat de PVDA uitgerekend deze campagne uitpakt met affiches tegen het ‘politieke circus’. Daarop staat onder meer de premier afgebeeld met de rode neus van een clown.

TWIJFELS OVER SCHENKING WILLIAM MASSART

William Massart ziet af van zijn belofte om een schenking over te maken aan de Koning Boudewijnstichting (KBS). Massart is de vader van Sandra (7), het meisje dat lijdt aan een zeldzame stofwisselingsziekte en waarvoor eind vorig jaar een miljoen euro werd ingezameld. Dat bedrag was nodig om een medicijn te kopen dat nog in de testfase zit. Toen bleek dat het geneesmiddel niet kon worden gekocht, liet Massart weten dat hij het geld aan de KBS zou overmaken. Nu keert hij echter op zijn stappen terug. Hij wil het geld liever beheren binnen een zelf op te richten vzw. Zowel de gulle schenkers als de KBS reageren verrast.

25 JAAR CEL ALBERTO FUJIMORI

De voormalige Peruaanse president Alberto Fujimori belandt dan toch achter de tralies. Vijftien maanden na de start van het monsterproces veroordeelde de rechter hem tot 25 jaar cel. Fujimori wordt verantwoordelijk gesteld voor de doodseskaders in het begin van de jaren negentig. De uitspraak is omstreden omdat veel aanhangers van Fujimori oordelen dat hij het land net verlost heeft van de maoïstische terreurgroep Het Lichtend Pad. Fujimori installeerde in 1990 een militair regime. Na de verkiezingen van 2000 werd hij beschuldigd van corruptie en vluchtte hij naar Japan. In het land van zijn voorouders voelde hij zich veilig tegen de processen die tegen hem werden opgezet in zijn thuisland. Toen hij in 2005 zijn opwachting maakte in buurland Chili, werd hij gearresteerd en uitgeleverd. De mogelijkheid bestaat dat Fujimori in 2011 vrijkomt. Zijn dochter Keiko maakt een goede kans bij de presidentsverkiezingen en wil haar vader dan gratie verlenen.

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content