U beweert mee te zijn met het nieuws? Bewijs het met de Knack-quiz. Meerdere juiste antwoorden zijn mogelijk, meerdere foute ook.

1. Na een stormachtig ministerschap heeft voormalig MR-minister van Mobiliteit Jacqueline Galant een minstens even stormachtig boek uit: Galant, je vous dis merde! Hoe betitelde L’Echo haar in een puntige recensie van het boek?

a. De schoothond van Reynders.

b. De Waalse Trump, min de

successtory.

c. Le chouchou de Theo.

2. De in Kazachgate genoemde politicus Armand De Decker (MR) heeft zich voor de tweede keer ziek gemeld als burgemeester van Ukkel. Wat scheelt er?

a. Hij is erg vermoeid, aldus partijgenoot Wim Cools.

b. Hij is het eerste slachtoffer van de griepepidemie.

c. Hij moet bekomen van het boek van Jacqueline Galant.

3. Een week nadat minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) beloofde om haatzaaierij en racisme op sociale media aan te pakken, lijkt hij werk te hebben in eigen rangen. Welk incident is fake nieuws?

a. Bart De Wevers persoonlijke assistente Evy Van Cleemputte postte op Instagram een foto waarop ze het wassen beeld van Angela Merkel in het Madame Tussauds-museum wurgt. Onder meer Martijn Rogiers, penningmeester van Jong N-VA en lid van de partijraad, gaf daar een hartje aan.

b. Geert Bourgeois’ speechschrijfster Karlijn Deene nam deel aan een diner van de oostfrontersorganisatie Vriendenkring Sneyssens en postte een foto daarvan op Facebook met als bijschrift: ‘Beklijvend moment toen Oswald Van Ooteghem hulde bracht aan de gesneuvelde en overleden kameraden, en de joelkaars aanstak.’

c. Delphine Rosiers (@Roosje- 48) nam ontslag als N-VA-bestuurslid in Schelle voor deze tweet over de in Sint-Niklaas geboren voorzitster van Groen: ‘Meyrem Almaci heeft één groot probleem: wij en ons geliefd Vlaanderen. Als ’t hier zo slecht is, waarom gaat ze dan niet naar haar vaderland?’

4. Hoe heet het nieuwe boek van SP.A-voorzitter John Crombez?

a. Fatal Error 2.0

b. Ctrl + Alt + Del

c. to!!%#$$grflink-&@#!

d. Draailand

5. Op Knack.be publiceerden wij een factcheck waaruit blijkt dat Angela Merkels ‘Wir schaffen das’ niet de oorzaak is van de vluchtelingenstroom naar West-Europa. De N-VA blijft dat beweren. Waarom?

a. Sinds ze online niet meer mogen reageren, lezen ze de artikels niet meer.

b. Partijwoordvoerder Joachim Pohlmann was het wachtwoord om in te loggen kwijt.

c. Herhaling is de moeder van de wijsheid.

6. Hoeveel kost de VRT per jaar aan elke Vlaming?

a. 45 euro, dixit Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur.

b. geld, aldus hoofdredacteur Digitaal, Brecht Decaestecker.

c. ‘VEELS TE VEEL VOOR DIE ROODE BURCHT!!!!!8!!8’, meent ECHTE_VLAMING, de laatst geschrapte reageerder op Knack.be.

7. De Oostendse burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A) wond zich op dat ‘de voorspelling gerust wat accurater had mogen zijn’. Hij had het over:

a. De voorspelling dat de SP.A nog nauwelijks de kiesdrempel haalt.

b. Zijn eigen voorspelling over hoeveel het Zilverfonds zou opbrengen.

c. De voorspelling dat er een zware storm op komst was.

8. Joël De Ceulaer beweert in De Morgen dat Dyab Abou Jahjah bij De Standaard als columnist ontslagen werd onder druk van de N-VA. Hoeveel argumenten haalt hij daarvoor aan?

a. Nul.

b. Geen.

c. Zero.

DE ANTWOORDEN

1? b

2? a

3? Geen van de drie is vals.

4? b

5? b

6? a

7? c

8? Alle ballen goed.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content