Op 20 december overleed de Amerikaanse sterrenkundige Carl Sagan (62), de pionier van het onderzoek naar buitenaards leven.

Er is een wereld waar vier zonnen aan de hemel staan rood, wit, blauw en geel ; twee van hen staan zo dicht bijeen dat ze elkaar raken en tussen hen in vloeit een stroom van sterrenmaterie.

Ik weet een wereld met een miljoen manen.

Ik weet een zon die net zo groot is als de aarde en die bestaat uit diamant.

Er zijn atoomkernen die een doorsnee hebben van anderhalve kilometer en dertig keren per seconde om hun as wentelen.

Er zijn sterren die de melkweg verlaten. Er zijn ook enorme gaswolken die de melkweg komen binnenvallen.

Er zijn onstuimige plasma’s die verwrongen worden door röntgen- en gammastraling en reusachtige sterrenexplosies.

Er zijn misschien werelden buiten ons heelal…?

Bij de op 20 december overleden Amerikaanse sterrenkundige Carl Sagan (62) klonk wetenschap als een saga. Sagan was hoogleraar in de astronomie en ruimtewetenschappen aan de Cornell Universiteit en leidde het Laboratory for Planetary Studies van dezelfde universiteit. Hij was betrokken bij Nasa-projecten als Mariner 9 en Viking op Mars en de interstellaire ruimteverkenners Pioneer en Voyager. Het was zijn idee om in 1973 een boodschap van de aarde mee te sturen met Pioneer 10 en Pioneer 11. De toestellen werden op 3 maart en 6 april 1973 in tegengestelde richtingen gelanceerd en bevinden zich momenteel al voorbij de grenzen van ons zonnestelsel. De boodschap, op een gouden plaat, bevat aanwijzingen over de plaats van aarde en zonnestelsel, samen met een afbeelding van een naakte man en vrouw. De tekening, ontworpen door Sagan’s echtgenote, kunstschilderes Linda Salzmann, werd aangevallen door Amerikaanse puriteinen en feministen.

Waar minder drukte over werd gemaakt en wat Carl Sagan nochtans belangrijker vond, is dat beide figuren de kenmerken van het blanke, Afrikaanse en Aziatische mensentype in zich verenigen. Racisme was hem zo vreemd, dat Sagan zelfs de menselijke soort niet als exclusief kon zien. In een gesprek met The Cosmis Connection zei hij : ?Er komt een tijd dat de enkeling zich niet meer op de eerste plaats zal identificeren met zijn eigen land, religie, ras of economische groep, maar met de mensheid in haar geheel. De mens is een overgangswezen. Hij is niet het hoogtepunt van de schepping. Men moet zich echter ernstig afvragen of een dergelijke wereldomvattende zelfidentificatie van de mensheid bereikt kan worden voor we onszelf vernietigen met de technologische krachten die het product zijn van onze intelligentie.?

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content