‘Het hoofddoekenverbod doet me pijn’

Nawal Farih

CD&V-Kamerlid Nawal Farih wil met haar extraverte stijl de partij mee uit het slop halen. ‘Ik ben geen typische CD&V’er.’

‘Mensen zoals u en ik, met buitenlandse roots, moeten bewijzen dat wij weten welke kansen we hebben gekregen.’ Aldus Nadia Sminate (N-VA) tegen advocaat Abderrahim Lahlali in het programma De Afspraak. Waarna Kamerlid Nawal Farih (CD&V) naar haar telefoon greep en tweette: ‘ Wtf girl‘.

Een week later is de verontwaardiging nog niet gaan liggen bij de 31-jarige Genkse. ‘Nadia denkt dat je afkomst superieur is aan je beroep. Ja, what the fuck? Mijn tweets waren vooral uitdrukkingen van shock. Hier werd een menselijke grens ver overschreden.’

Uw uitgesproken reactie is atypisch voor de CD&V.

Nawal Farih: Dat klopt. Ik ben geen typische CD&V’er. Ik ben een mijnwerkerskind van de derde generatie, ik woon nog in Winterslag. Ik ben iets extraverter. Al kies ik in debatten voor sereniteit.

U hebt, net zoals Lahlali, Marokkaanse roots. Lag de opmerking van Sminate daarom zo gevoelig voor u?

Farih: ( zucht) Ik ben trots op die achtergrond, maar ik ben vooral bezig met gelijkheid. Ik had even geshoqueerd gereageerd als iemand met Griekse roots zo zou worden aangesproken.

Ook Theo Francken (N-VA) reageerde op uw tweet: ‘Wat vindt u van die dwangsommen? En repatriëring?’ vroeg hij.

Farih: Ik zei dat we het inhoudelijke debat in het parlement zouden voeren. Hij antwoordde: ‘Ik betwijfel dat ik u ooit zal horen in het parlement over dit thema. Maar hey, surprise me!’ Wou hij zeggen dat ik met mijn profiel er niet over mag meespreken? Je ne sais pas.

Kan de CD&V niet leren van de N-VA, die in 2016 met Nadia Sminate in Londerzeel de eerste allochtone burgemeester leverde?

Farih:Ik zie die verschillen niet. Ik zou het beledigend vinden als de CD&V zou benadrukken dat ze een ‘Marokkaans parlementslid’ zou hebben zonder meer. So what?

Kan de CD&V leren van uw aanpak op sociale media?

Farih: We moeten er meer op inzetten en het zal ook straffer mogen. Ik denk dat ik in ieder geval een andere doelgroep aanspreek dan een casual CD&V’er.

Wie is de casual CD&V’er?

Farih: In de perceptie is dat een blanke man van middelbare leeftijd. Terwijl er in onze partij genoeg diversiteit is: jonge mensen, vrouwen, arbeiders, bedienden…

Moet de toekomstige CD&V-voorzitter de ‘C’ in de partijnaam laten vallen?

Farih:De C staat niet voor ‘christelijk’, maar voor ‘christendemocratisch’, wat solidariteit, samenhorigheid en verantwoordelijkheid betekent. Iedereen herkent zich in die waarden. Daarom moet die letter niet weg.

Omschrijft u zichzelf als gelovig?

Farih: Ja, ik ben moslima. Dat is een belangrijk onderdeel in mijn leven. Ik doe bijvoorbeeld mee aan de ramadan.

Hoe kijkt u naar het hoofddoekenverbod in het Vlaamse regeerakkoord?

Farih:Daar heb ik het moeilijk mee. Ik vind dat alle Vlamingen zich goed in hun vel moeten voelen. Een religieus teken mag in mijn ogen niet belemmerend werken en daarom doet dat verbod me pijn. Tegelijk ben ik me ervan bewust dat we maar 15 procent hadden en we met drie partijen moesten landen. Ook voor het klimaat mochten de ambities hoger. Laten we zeggen dat ik voor 80 procent achter het regeerakkoord sta.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content