JOHN CORNET D’ELZIUS BEGELEIDT FILIP NAAR TROON

Kroonprins Filip heeft zijn fel bejubelde topadviseur terug. Graaf John Cornet d’Elzius keert na een vijf jaar durend diplomatiek ommetje bij het VN-voedselagentschap in Rome terug naar het paleis. In 2004 bleef Filip enigszins verweesd achter. De opvolgers van Cornet d’Elzius konden de oudste zoon van koning Albert niet in toom houden, en tijdens buitenlandse missies en binnenlandse optredens liep het herhaaldelijk behoorlijk fout. Kenners zegden toen al dat die incidenten nooit gebeurd zouden zijn mocht Cornet d’Elzius aan Filips zijde hebben gestaan. De terugkeer van de edelman wordt als het signaal gezien dat de troonopvolger eindelijk in de laatste rechte lijn voor het koningschap komt.

JACQUES MONSIEUR SUPERSPION IN DE CEL

De Amerikaanse politie heeft in een New Yorkse luchthaven onze landgenoot Jacques Monsieur (56) opgepakt. De wapenhandelaar en voormalige spion zou onderdelen van gevechtsvliegtuigen naar Iran hebben geëxporteerd. Monsieur leverde midden jaren tachtig zwaar geschut in Libanon, Iran en tot diep in de jaren negentig in tal van andere brandhaarden. Dat kon enkel dankzij de dekking die Israël en de Verenigde Staten hem boden. Monsieur was in Teheran een topspion voor de westerse inlichtingendiensten, en genoot alle vertrouwen van de argeloze Iraniërs. Tien jaar geleden ontdekten het Franse en Belgische gerecht echter massa’s documenten die op illegale wapentransacties wezen. De steenrijke Monsieur vluchtte naar Teheran, belandde daar wegens zijn ondertussen ontdekte spionage in de cel, kocht zich vrij en werd tenslotte zowel in België als in Frankrijk veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf. In de Verenigde Staten riskeert hij na de nieuwe ar-restatie 65 jaar gevangenis.

IDA DE RIDDER KIEST ‘GOEDE DOOD’

Ida De Ridder, de jongste dochter van schrijver Willem Elsschot, is vrijdag overleden. Ze werd net geen 91 jaar en leefde van Elsschots zes kinderen het langst. Volgens Ida Dequeecker, een kleindochter van de schrijver die het nieuws bekendmaakte, koos ze voor een ‘goede dood’. De laatste tien jaar van haar leven zette Ida De Ridder zich in voor het behoud van het integrale archief van Willem Elsschot, en ijverde ze ervoor om het als Vlaams cultureel erfgoed te laten erkennen. Die droom werd deze week werkelijkheid, want dinsdag maakte het Vlaams Letterenhuis bekend dat het – met steun van de Vlaamse regering en de stad Antwerpen – het volledige Elsschotarchief heeft verworven. (zie blz. 50) De Ridder schreef verscheidene boeken over het leven van haar ouders, zoals Willem Elsschot, mijn vader, Fine, levenslang met Elsschot en De piano.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content