“Re(f)use”, een tentoonstelling over recyclage.

Wat te denken van een televisiekast uit zagemeel en formalinevrije lijm? Of van bestek uit aardappelbloem? Of een werktafel van gerecycleerde houtvezel, krantenpapier en rubber? Wie zijn of haar ogen nu een beetje groter opentrekt, moet dringend naar het Museum voor Sierkunst en Vormgeving in Gent. Daar is een fraaie en merkwaardige tentoonstelling te zien met de speelse titel “Re(f)use”. “Refuse” is Engels voor afval en “re-use” verwijst duidelijk naar hergebruik. Vandaar.

Er is een hele weg afgelegd sinds de ideeën over hergebruik en recyclage goed twintig jaar geleden tot het grote publiek doordrongen. In de Verenigde Staten werd toen al de Arango Design Foundation opgericht en die kreeg intussen ook een Europese tak. Die stichting laat Europa en Azië nu kennismaken met het werk van ongeveer honderd designers uit 17 landen, die de weg van de recyclage zijn opgegaan. Enkele namen: Mart van Schijndel, Michele de Lucchi, Hisanori Masuda, Erez Steinberg en Philippe Starck.

Ontwerpers houden traditioneel rekening met de functie van het voorwerp, de schoonheid (design) en de economische kwaliteiten. De recyclage- of hergebruikadepten voegen daar nu de milieuvriendelijke factor aan toe. Om opgenomen te worden in de club moet wel aan enkele criteria worden voldaan. Zo moet het gebruikte materiaal gerecycleerd (bewerkt) zijn, bijvoorbeeld hersmolten of hergebruikt, zoals rubber van banden. Het moet bovendien biologisch afbreekbaar zijn. In principe beantwoorden alle voorwerpen uit de tentoonstelling aan die criteria.

Om een beetje wegwijs te raken in het op het eerste gezicht chaotische ensemble, werd de tentoonstelling opgedeeld in vijf categorieën: interieur, kledij, kantoor- en papierproducten, recreatie en openbare ruimte en nieuwe toepassingen. Zowat elk voorwerp heeft een verrassing in petto. Zie maar naar de kleine doosjes uit citrusschillen of een thermostaat gedeeltelijk gemaakt uit amandelpitten. Het strafste voorwerp is evenwel nog maar een prototype: een lijkkist gemaakt uit vlas en aardappelmeel. Makkelijk biologisch afbreekbaar, zowel in de grond als in de oven.

“Re(f)use, Vormgeving en milieu. Eerste Arango Design tentoonstelling”, in het Museum voor Sierkunt & Vormgeving in Gent. Tot

25/10.

Paul Dossche

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content