World Online : de wereld stopt in België.

De Nederlandse Internetaanbieder World Online ( WOL) zakt af naar België. De joint venture van Audax, NS Telecom, TROS en het Amerikaanse Psinet, overweegt daarbij een partnership met een Belgische speler. World Online is een van de grootste Internetproviders in Nederland. Het bedrijf richt zich vooral tot bedrijven maar telt onder zijn ruim 35.000 abonnees ook heel wat particulieren. World Online is het schoolvoorbeeld van een service provider die zijn abonnees behalve Internettoegang ook een stevige portie toegevoegde waarde levert.

De website van World Online is onderverdeeld in verschillende rubrieken met onder meer het opvallende World Today. Deze nieuwsdienst beschikt over een eigen redactie en doet daarnaast een beroep op persagentschappen als ANP en Associated Press. Verder biedt WOL columns over sport, films, reizen, entertainment en astrologie. De pc-freaks stelt WOL tevreden met PCWeb Online, een koepelsite voor een hele rist computertijdschriften.

Bovenaan de homepage staat World Online Internet Zone ( WIZ) dat een reeks websites samenbrengt per onderwerp. Samen met TROS zette WOL Internet Entertainment Network op. Abonnees kunnen er onder meer spelletjes, videoclips en geluidsbestanden ophalen.

Uitgever Audax is ook actief als distributiemaatschappij (met Betapress en Imapress) en beschikt over 13.000 Nederlandse verkooppunten waaronder de bekende AKO-boekhandels. Audax verspreidt via die verkooppunten de software voor World Online en werkt ook mee aan de nieuwsdienst. Het bedrijf van Jacques de Leeuw uit het Brabantse Gilze geeft bladen uit zoals HP/De Tijd, Extrakt en Weekend. Selfmade man De Leeuw begon met een krantenronde en haalde per fiets seksbladen zoals Kwik uit België om ze in Tilburg in de winkels te krijgen. Later richtte hij de leesportefeuilles van Danklof op. Audax (genoemd naar De Leeuws lijfspreuk Vir Audax, vir beatus est) is ook in België geen onbekende. De uitgever nam vorig jaar de tijdschriften Eos, TV-Gids en Zondagsblad over van Het Volk. Audax richtte meteen ook een nieuwe Vlaamse uitgeverij op, Cascade, waarin de drie titels en de Vlaamse editie van Weekend werden ondergebracht.

De Nederlandse spoorwegen ( NS Telecom) levert de infrastructuur, de backbone voor World Online. Die bestaat uit het ruimst vertakte glasvezelnetwerk in Nederland.

De TROS (die de Telegraaf inruilde voor Audax om TrosKompas uit te geven) is vooral betrokken bij het entertainmentgedeelte van World Online.

Vierde en laatste partner in World Online is het Amerikaanse Psinet, sinds 1988 actief als wereldwijde Internet-service provider. Psinet biedt Internettoegang aan meer dan vier miljoen gebruikers (bijna uitsluitend bedrijven) vanuit ruim vierhonderd inbelpunten in diverse landen. Naast Nederland is Psinet actief in de VS, Canada, Japan, Groot-Brittannië, Israël en Zuid-Korea.

World Online is ondertussen in onderhandeling met een reeks Nederlandse banken, waaronder ABN Amro en ING, om een systeem van Internethandel op touw te zetten. De abonnees van World Online zullen binnenkort goederen en diensten kunnen kopen via het Net. Hoe het betalen precies zal geregeld worden (een softwarepakket, een chipkaart,…), wil World Online nog niet kwijt, maar wellicht wordt gekozen voor de AccessKey-technologie van het Belgische Digipass. ABN Amro gebruikt die technologie al enige tijd voor de bank- en beleggingsdienst HomeNet.

Als World Online naar België komt, zal het opnieuw geconfronteerd worden met het in Nederland iets minder succesrijke Planet Internet. De Belgische Planet Internet krijgt echter een andere aanpak en kan rekenen op enkele zeer interessante samenwerkingsakkoorden (met de VUM, Uitgeverij Averbode en zo voort). Planet Internet België zal het netwerk van Unisource gebruiken.

www. worldonline. nl

World Online : veel toegevoegde waarde.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content