Ook op zijn laatste partijcongres voor de verkiezingen kon Gordon Brown het tij niet keren. Bovendien verloor hij nu ookde steun van de krant The Sun.

Eind september, begin oktober houden Britse politieke partijen naar jaarlijkse traditie een congres op de vooravond van het nieuwe politieke jaar. De socialisten van premier Gordon Brown waren in Brighton bijeen, de Conservatieven van oppositieleider David Cameron bliezen in Manchester verzamelen.

Er werd vooral uitgekeken naar de toespraak die Brown zou houden: hij moet voor 3 juni 2010 parlementsverkiezingen uitschrijven. De kans dat hij die politiek overleeft, is klein. Labour kwam vorige week bij een grote opiniepeiling pas als derde uit de bus, na de Conservatieven en de Liberaaldemocraten. Het lijkt er steeds meer op dat Brown in de herfst van 2007 de kans miste om de Conservatieven enkele jaren langer in de oppositie te houden. Hij speelde toen, kort nadat hij Tony Blair in Downing Street opvolgde, met de gedachte aan snelle verkiezingen, maar hij aarzelde en het momentum ging voorbij. Het kwam daarna niet meer terug.

De toespraak die Brown in Brighton hield was goed, maar niet briljant. Hij was sterk in het opsommen van wat Labour in de voorbije twaalf jaar realiseerde, maar overtuigde niet in wat de partij nu wil gaan doen. Brown maakte vorig jaar indruk met zijn aanpak van de crisis in de bankwereld, maar hij breide daar geen vervolg aan. Ook in Brighton had hij niet echt een boodschap over de aanpak van de manke overheidsfinanciën en de zorg van de Britten om de oorlog in Af-ghanistan, waar steeds meer soldaten het leven laten.

Labour kreeg bovendien een tik van de populaire tabloid The Sun. De populairste krant van het land titelde tijdens het congres dat ze Labour bij de volgende verkiezingen niet meer zal steunen. Aangenomen wordt dat de steun van The Sun New Labour twaalf jaar geleden aan de macht bracht. Nu kiest de krant voor de Conservatieven van David Cameron – bij gebrek aan beter.

Als het Brown een troost kan zijn: er was, zo kort voor de verkiezingen, in de coulissen van het partijcongres in Brighton geen strijd om het leiderschap. Om de premier alsnog te vervangen, is het toch te laat. De match voor zijn opvolging wordt dus volgend jaar uitgevochten, wanneer Brown het veld heeft verlaten. Een tip. Afgezien van de eeuwige Peter Mandelson viel vooral de jonge Ed Miliband op, die nu in de regering verantwoordelijk is voor Energie en Klimaatverandering.

© The Economist

‘Alle opties betekent: alle opties.’

Michael Oren, de Israëlische ambassadeur in de Verenigde Staten, op de vraag of een militaire aanval op Iran ook tot de opties behoort, in ‘Newsweek’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content