De feiten die aan de Waals-Brabantse gangsterbende worden toegeschreven (1982-1983-1985). Lange tijd worden Robert Beijer en Madani Bouhouche in verband gebracht met de bende, maar vermoedelijk is dat onterecht.

1982

14 augustus

Overval op een delicatessenzaak in Maubeuge, net over de Franse grens, met een VW-Santana die een paar maanden voordien in Lembeek gestolen werd. Eén Franse politieagent raakt zwaargewond.

30 september

Overval op wapenhandel Daniel Dekaise in Waver met dezelfde VW-Santana. Een politieman wordt vermoord en twee BOB-leden raken zwaar verwond. Een twintigtal wapens wordt buitgemaakt.

23 december

Inbraak in restaurant Auberge du Chevalier aan het kasteel van Beersel. De concièrge, José Vanden Eynde, die banden zou hebben gehad met extreemrechts, wordt gefolterd en vermoord. De moord werd gekoppeld aan het bloedige dossier van de Brabantse slachtpartijen.

1983

12 januari

Een oud-collega van José Vanden Eynde, de Brusselse taxichauffeur Constantin Angelou, wordt vermoord, vermoedelijk met hetzelfde wapen.

11 februari

Gewapende overval op de Delhaize in Genval. Er vallen geen slachtoffers.

Buit: 700.000 frank (17350 euro). De daders verplaatsen zich met een Peugeot 504, die ze een paar dagen later gebruiken voor de diefstal van een VW Golf.

25 februari

Overval op de Delhaize in Ukkel, vermoedelijk met de eerder gestolen VW Golf. Eén klant is zwaargewond.

Buit: 600.000 frank (14.870 euro).

3 maart

Overval op de Colruyt in Halle, opnieuw met dezelfde VW Golf. De filiaalhouder wordt omgebracht.

Buit: 1,2 miljoen frank (29.740 euro).

10 september

Inbraak bij textielbedrijf Wittock-Van Landeghem in Temse, waarbij de huisbewaarder wordt doodgeschoten en zijn vrouw zwaar wordt verwond. De moordenaars bleken alleen geïnteresseerd in zeven prototypes van een kogelvrij vest.

17 september

Nachtelijke inbraak bij Colruyt in Nijvel. Twee getuigen die al dan niet toevallig staan te tanken, worden neergeschoten. Een rijkswachter wordt gedood.

Buit: koffie, pralines, whisky, pistolen en een pistoolmitrailleur, beide van de rijkswacht.

=> De Bende van Nijvel’ of ‘les tueurs du Brabant Wallon’ ontleent zijn naam aan deze overval.

2 oktober

Inbraak in restaurant Les Trois Canards in Ohain. Uitbater Jacques Van Camp wordt vermoord met een rijkswachtpistool, gestolen bij de overval op de Colruyt in Nijvel. De daders stelen een Golf-GTI.

7 oktober

Gewapende overval op de Delhaize in Beersel, met de gestolen Golf-GTI. De filiaalhouder wordt gedood, er vallen verschillende gewonden.

Buit: 1,2 miljoen frank (29.740 euro).

1 december

Roofmoord op juwelierszaak van het Poolse echtpaar Szymusik in Anderlues. De daders laten een Golf-GTI achter en schieten met wapens die op 17 september bij de inbraak in de Colruyt werden gebruikt.

=>22 maanden lang laat de Bende van Nijvel niets meer van zich horen.

1985

27 september

Overval op de Delhaize van Eigenbrakel. Er vallen drie doden en een zwaargewonde.

Buit: 750.000 frank (18.500 euro). De vraag rijst of het gaat om de gangsters die ook de warenhuizen aanvielen in 1983.

27 september

Overval op de Delhaize in Overijse. Er vallen vijf doden.

Buit: 3,5 miljoen frank (86.760 euro).

9 november

Overval op de Delhaize in Aalst. Er vallen acht doden en verschillende gewonden.

Buit: 200.000 frank (4960 euro).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content