In de reeks ?Klassieken uit Vlaanderen? is het jongste deel gewijd aan Cyriel Buysse, samengesteld door Anne Marie Musschoot. Het bevat onder meer de klassieker ?Het gezin van Paemel? en vooral de nog altijd erg leesbare, aangrijpende roman ?Tantes? (Meulenhoff-Manteau, 798 fr.)

E. ANNIE PROUX.

Nadat ze veel succes oogste met haar roman ?Scheepsberichten?, schreef E. Annie Proux een nieuw, lijvig boek. ?Accordeonmisdaden? situeert zich andermaal in een Amerikaanse minderheidscultuur, die van de immigranten (De Geus, 890 fr.)

YI MUNJOL.

Van de Koreaanse literatuur is weinig in het Nederlands vertaald. De roman ?De dichter? van Yi Munjol, een in de 19de eeuw gesitueerde avonturenroman, vormt daar een uitzondering op (Meulenhoff, 750 fr.)

LEVI WEEMOEDT.

Uit de vijftien bundels verhalen die tot nu toe van Lévi Weemoedt werden gepubliceerd, verscheen een selectie onder de titel ?Zondagskind?. Weemoedt beschrijft het menselijk tekort op huis-tuin-en-keuken-niveau, een melancholie die gelukkig met een flinke dosis humor verteerbaar is gemaakt (Contact, 700 fr.)

T.S. ELIOT.

Vier lange, autobiografische gedichten : samen vormen ze de beroemde ?Four Quartets? van T.S. Eliot. Van deze bundel bestaat al langer een tweetalige, geannoteerde vertaling van Herman Servotte. Van dit werk verscheen nu een herziene editie (Pelckmans/Ambo, 895 fr.)

JOAO CABRAL DE MELO NETO.

Met de bloemlezing ?Gedichten? verscheen een (tweede) selectie uit de poëzie van de Braziliaan Joao Cabral de Melo Neto in het Nederlands. Hij schrijft directe, ?zeggende?, indringende gedichten. Een ontdekking (De Prom, 298 fr.)

KAREL APPEL.

Zoals hij schildert, zo schrijft Karel Appel gedichten : expressief, sterk beeldend, in erupties. Maar of dat van ?Ode aan het rood? ook een sterke poëziebundel maakt ? Ondanks de medewerking van Jan Eijkelboom is het soortgelijk gewicht niet altijd even hoog (Contact, 740 fr.)

EURIPIDES.

Zes toneelstukken van Euripides situeren zich na de val van Troje. Ze worden uitgegeven in twee banden, in een vertaling van Willy Courteaux en Bart Claes. Daarvan is nu het eerste deel verschenen, met de stukken Trojaanse vrouwen, Electra en Orestes (Ambo/Pelckmans, 950 fr.)

FRANQUIN.

Na vele jaren stilte publiceerde André Franquin een nieuw album rond zijn slome kantoorknecht Guust Flater. Niet alle grappen in ?Van flaters tot krakers? zijn even geestig, maar de ware liefhebber ziet dat graag door de vingers (Marsu Productions, 145 fr.)

MARTIN CRUZ SMITH.

Met ?Gorky Park? (en het personage Arkady Renko) verwierf Martin Cruz Smith (terecht) wereldfaam. Zijn nieuwste avonturen- en liefdesroman ?Rose? heeft niets meer met de verkruimelende Sovjetunie te maken, maar is gesitueerd in een negentiende-eeuws Engels mijnstadje (Anthos, 790 fr.)

WALTER MOSLEY.

Naar Amerikaans model verschijnen nu ook in het Nederlands omnibussen van thrillers. Het werk van Walter Mosley behoort tot de betere detectiveromans ; van hem werden ?De blauwe duivelin?, ?De rode dood? en ?De witte vlinder? (met een zwarte detective Easy Rawlins in de hoofdrol) in één fors boek gebundeld (Atlas, 800 fr.)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content