Voorzitter

John Crombez, sinds 2015. Behaalde 43.409 voorkeurstemmen bij de Vlaamse verkiezingen in 2014.

Aantal leden

41.002

Score

In 2014

Europees: 13,2%

Federaal: 14,2%

Vlaams: 14,0%

In 2018

Provincieraad: 10,3%

Bij laatste peiling: 12,7%

(april 2019, VRT/De Standaard)

Slogan

‘Zekerheid. Voor iedereen’

Waar ligt de lat?

Met elk resultaat boven de 10 procent zal de partij opgelucht ademhalen. Dat is realistisch, maar niet bepaald ambitieus. ‘Als we op 26 mei 14 procent behalen, wordt er champagne gedronken’, zei een SP.A’er onlangs in Knack. Klinken op een evenaring van de historisch slechte uitslag in 2014, dat heet: met de moed der wanhoop.

Sterktes

De SP.A lijkt een focus te hebben gevonden: sociaal-economische zekerheid. Zo kon de partij onder meer de schuldenindustrie en de wachtlijsten voor personen met een handicap op de agenda zetten.

Zwaktes

De aanleg van de partij tot zelfkastijding. Crombez, die zelf aankondigde op te stappen na tegenvallende gemeenteraadsverkiezingen, is alleen nog voorzitter omdat geen andere SP.A’er de moed of zin heeft om het over te nemen. Fractieleiders Joris Vandenbroucke en Meryame Kitir zijn degelijke politici, maar kwamen zelden uit de verf.

Breekpunten

Een minimumpensioen van 1500 euro netto, een verlaging van de btw op elektriciteit naar 6 procent en ‘zonder zorgzekerheid geen SP.A in de volgende Vlaamse regering’.

Wil niet regeren met

Vlaams Belang. En hoewel dat bijvoorbeeld in Antwerpen wel kan, is het volgens voorzitter Crombez ‘haast onmogelijk’ om Vlaams of federaal met de N-VA in zee te gaan.

Hoogtepunt

Het weerwerk tegen de F-35’s, tot Crombez zichzelf in de voet schoot (zie hieronder).

Blunder

John Crombez hield tot verbazing van partijgenoten vast aan vervalste e-mails die moesten bewijzen dat de aankoop door ons land van de F-35’s niet correct was verlopen. Het was dodelijk voor de schwung waarvoor de studiedienst van de SP.A, die stevig weerwerk bood in dat defensiedossier, had gezorgd.

Witte konijnen

Geen grote namen, wel een hele rij jonge en relatief onbekende nieuwkomers op de lijsten. Soms zelfs op de eerste plaats, zoals Conner Rousseau (Oost-Vlaanderen) of Hannelore Goeman (Brussel).

Stem op sp.a, want…

het is volgens u de enige partij ter linkerzijde die een akkoord kan sluiten met de N-VA en zo kan wegen op het regeringsbeleid.

Stem niet op SP.A als…

u niet wilt dat uw linkse stem wordt gebruikt om een coalitie met de N-VA op de been te brengen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content