Knack brengt ter gelegenheid van de Boekenbeurs 2005 een prestigieus ‘magaboek’ op de markt. Boek 05 moet het begin worden van een mooie traditie.

INFO : Boek 05 is vanaf vandaag verkrijgbaar in de krantenwinkel. Prijs: euro 5.

Boeken zijn big busi-ness. Elk jaar verschijnen er in het Nederlandse taalgebied zo’n 30.000 titels. Uitgevers hebben vier maanden de tijd om hun boeken bij de lezer te krijgen, anders verdwijnen ze naar De Slegte of bij het oud papier.

Dat heeft ook zijn gevolgen voor de literaire kritiek en de journalistiek. Boekenbijlagen worden door uitgevers maar al te vaak beschouwd als een verlengstuk van hun promotiecampagne. De druk om zo veel mogelijk nieuwe titels na elkaar aan bod te laten komen is immens. Schrijvers worden als rocksterren in hotelkamers gestopt om in enkele dagen tijd een hele reeks haast identieke interviews af te leveren. De lezer wordt zo bedolven onder een eindeloze stroom boekennieuws.

Knack wil zijn eigenheid bewaren in deze gigantische papierslag. Een voorkeursbehandeling voor Vlaamse literatuur, diepgravende artikels waarin onze redacteurs en gespecialiseerde medewerkers klaarheid scheppen, achtergronden schetsen en stromingen detecteren. Het resultaat is Boek 05, een lijvig en rijkelijk geïllustreerd magazineboek van 200 bladzijden. Daarin staat het thema ‘Het Woord als Wapen’ centraal. Jeroen Brouwers schreef een exclusief essay over de polemieken van W.F. Hermans. Joël De Ceulaer ging praten met Hilde Scheers en Chris Van Camp, twee vrouwen die Johan Anthierens bijstonden in zijn werk. Voorts haalt Julien Weverbergh herinneringen op aan de gestencilde revolutie die het gezicht van de Vlaamse literatuur veranderde. Van Gerrit Komrij publiceren we gedichten uit de bundel Ik, het boek. Frank Hellemans zocht en vond een rode draad in de literaire productie van de jonge Vlaamse prozaïsten, onder wie Debuutprijs-winnaar Jan Van Loy. Hij maakte een groepsportret van de Dertigers die allemaal één doel voor ogen hebben: opnieuw degelijke verhalen schrijven. Louis Van Dievel schetst een somber beeld van de Vlaamse stripscene en introduceert het genre van de ‘graphic novel’ in ons taalgebied. Bart Cornand zocht en vond Charles Ducal, een van de beste dichters van zijn generatie, die al zeven jaar in de anonimiteit leeft.

Veel grote namen in Boek 05: Mao, Guido Gezelle, Harry Potter en Hans Christian Andersen, bijvoorbeeld. De redactie van Focus Knack voegt daar nog John Lennon en Stanley Kubrick aan toe. De collega’s van Weekend Knack belichten een aantal culinaire boeken, boeken over beroemde bibliotheken en stellen vier bekende Vlaamse illustratoren van jeugdboeken voor. Uiteindelijk blijft één prangende vraag: wie wint de Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse thriller? Antwoord op 1 november in de Boekenbeurs.

K.V.D.B.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content