KWAME NKRUMAH-ACHEAMPONG WORDT EERSTE AFRIKAANSE SKIËR OP WINTERSPELEN

Pas vijf jaar geleden zag hij voor het eerst sneeuw, maar toch is de Ghanees Kwame Nkrumah-Acheampong (33) er als eerste Afrikaanse skiër in geslaagd genoeg punten op de wereldranglijst te verzamelen om zich te kwalificeren voor de Olympische Winterspelen. ‘Het sneeuwluipaard’, zoals zijn bijnaam luidt, zal volgend jaar in Vancouver zijn land vertegenwoordigen op de slalom en de reuzenslalom. De skiër werd geboren in Glasgow, Schotland, maar groeide op in Ghana. In 2002 keerde hij terug naar Europa om te studeren, en ontdekte toen voor het eerst de skisport. Hij bleek een natuurtalent en trainde de afgelopen vier winters hard in de Alpen om zijn olympische droom uiteindelijk te verwezenlijken.

JUSTINE HENIN WORDT TV-FIGUUR

Dat de gewezen nummer een van het vrouwentennis Justine Henin na haar slopende carrière toe is aan nieuwe uitdagingen heeft ze nooit weggestopt, en dat komt de RTBF goed uit. De Franstalige zender zal haar binnenkort uitspelen als televisiester. Volgens de krant Le Soir krijgt Juju een eigen programma, De XII werken van Justine Henin, waarin ze in navolging van de Vlaming Rob Vanoudenhoven elke week een opdracht aanpakt. Dat zou eind mei al starten, en we zullen er de ex-tennisster onder meer zien meetrainen met voetbalclub Anderlecht en paraderen op de catwalk. De RTBF plant bovendien een cameo van Henin in de soap Plus belle la vie, en ze zal volgens Le Soir ook nog een liedjesprogramma presenteren rond zangeres Lara Fabian, een persoonlijke vriendin.

JOHN MCCAIN GEEFT EERSTE TWITTERVIEW

De netwerksite Twitter is aardig op weg om de nieuwste internethype te worden, en het eerste echte interview via de korte berichten die de site typeren kon dan ook niet lang meer uitblijven. Wel verbazend is het dat net John McCain, de 72-jarige Amerikaanse senator en ex-presidentskandidaat, met die primeur gaat lopen. De Republikein werd tot het ‘Twitterview’ uitgedaagd door politiek journalist George Stephanopoulos, en 225.000 internetters volgden live het resultaat (zie twitter.com/SenJohnMcCain). McCain bleef bij zijn antwoorden netjes binnen de limiet van 140 tekens die voor berichtjes op Twitter gelden. Op de vraag ‘Ligt u wakker van Pakistan of Iran?’ antwoordde hij bijvoorbeeld handig: ‘Van beide. De uitdagingen zijn verschillend maar groot in de twee gevallen.’

MOHAMMED NASHEED WIL MALDIVEN ‘KOOLSTOFNEUTRAAL’ MAKEN

De Maldiven is de laagst gelegen staat ter wereld, en de stijging van de zeespiegel door de opwarming van de aarde baart er dan ook grote zorgen. Maar de nieuwe president Mohammed Nasheed is geenszins van plan om een overstroming van de archipel lijdzaam af te wachten, en schakelde daarom twee Britse klimaatexperts in, Chris Goodall en Mark Lynas, om een drastisch plan uit te tekenen dat van de Maldiven ‘de meest klimaatvriendelijke natie ter wereld’ zou maken. In tien jaar tijd moet zijn land als eerste ‘koolstofneutraal’ worden. Dat moet gebeuren door de bouw van 155 windturbines, een halve vierkante kilometer zonnepanelen, en door maatregelen die zo goed als alle fossiele brandstoffen bannen uit de economie. De groene energie zal zowel de industrie, de huizen als de auto’s bevoorraden.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content