Machtswissel bij de NMBS zorgt voor complicaties

Toekomstig NMBS-baas Frank Van Massenhove © IMAGEGLOBE

Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) wilde huidig topman bij de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid Frank Van Massenhove meteen aan boord, maar die wil zelf pas aantreden op 1 januari. Dat schrijft De Tijd. Het kernkabinet buigt zich vrijdagochtend over de kwestie.

Minister Labille wil dat Van Massenhove “zo snel mogelijk” aan de slag gaat bij de NMBS, liefst nog in de maand september.

Het is niet ideaal dat Marc Descheemaecker, die aan de kant werd geschoven als CEO, nog lang aanblijft. Het is voor Van Massenhove echter ook niet vanzelfsprekend om alles te laten vallen bij de FOD Sociale Zaken. Omdat hij pas eind vorige week gecontacteerd werd met de vraag om CEO van de NMBS te worden, heeft hij zijn vertrek niet kunnen voorbereiden.

Overgangsfiguur

In regeringskringen is te horen dat de nieuwe topman niet voor de leeuwen gegooid wil worden en zich eerst wil inwerken. Tegen 1 januari 2014 moet het bedrijf omgevormd worden en moeten de 4000 werknemers van de overbodige Holding in de twee andere bedrijven geplaatst worden. Ook de bijna 4 miljard euro schuld moet worden verdeeld.

Het ziet ernaar uit dat niet Van Massenhove, maar een ’transitiemanager’ die overgang technisch in goede banen zal leiden. Dat moet iemand zijn die de NMBS door en door kent, waardoor de naam van Jannie Haek valt, de huidige topman van NMBS-Holding, die noodgedwongen werd getransfereerd naar de Nationale Loterij.

Partner Content