‘Maak van België land met vier deelstaten’

Dat voorstel doet politicoloog Herman Matthijs om uit de communautaire impasse te geraken.

België hervormen tot een federale staat met vier volwaardige deelstaten. Dat is het voorstel dat politicoloog Herman Matthijs doet om uit de huidige communautaire impasse te geraken.

Matthijs, politicoloog aan de VUB, maakte een vergelijkende studie van verschillende federale staten in de wereld (waaronder Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en de Verenigde Staten) en stelde op basis daarvan een aantal conclusies op over hoe een federale staat het best zou georganiseerd worden.

In De Ochtend op Radio 1 deed hij vrijdagmorgen uit de doeken dat België het best het gewest als uitgangspunt zou nemen en dat er uiteindelijk vier volwaardige gewesten zouden moeten komen: Vlaanderen, Wallonië, Brussel en een Duitstalig gewest.

Volgens Matthijs is het Belgisch federaal model volledig geblokkeerd en is er geen enkel compromis meer te vinden. Hij meent dat België in de eerste plaats moet afstappen van het unitaire systeem.

Grondwetsartikel 35

‘Wij zijn het enige federale land dat nog werkt met een unitair systeem, waarbij men vastlegt in bijzondere wetten of in de grondwet wat de bevoegdheden van gemeenschappen en gewesten zijn. Alles wat daar niet expliciet in staat, is voor de federale staat’, aldus Matthijs.

Hij stelt voor het beruchte grondwetsartikel 35 te gebruiken, dat bepaalt dat er een bijzondere wet zou moeten komen die de bevoegdheden van de federale staat vastlegt. Alles wat daar niet in staat, is dan per definitie voor de gemeenschappen en gewesten. Maar het artikel wordt in België niet toegepast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content