Luc Coene wil duidelijke afspraken over begroting

Gouverneur Luc Coene van de Nationale Bank wil duidelijke afspraken tussen de federale overheid en de deelstaten zodat onzekerheid Europa geen reden tot sancties geeft.

Gouverneur Luc Coene van de Nationale Bank vindt dat er duidelijke afspraken moeten komen tussen de federale overheid en de deelstaten over wie welke begrotingsinspanningen levert. Als de onzekerheid blijft aanhouden, zal Europa makkelijker sancties kunnen nemen, waarschuwde de gouverneur op de VRT-radio.

“Als de deelstaten geen overschotten boeken, dan kan dat zware gevolgen hebben. Als we naar een begrotingsevenwicht willen in 2015 zullen alle geledingen een inspanning moeten leveren,” zegt Coene. Dat de deelstaten overschotten moeten boeken, is een logisch uitvloeisel van de huidige financieringswet. Als er geen overschotten worden geboekt, kan dat tot sancties van Europa leiden. Bovendien moet de sociale zekerheid in vraag gesteld worden, als de federale overheid de sanering alleen moet dragen, aldus nog de gouverneur.

Coene: ‘Cijfers Hoge Raad van Financiën wel correct’

Coene ontkende voorts dat de cijfers van de Hoge Raad over de lokale besturen niet correct zijn. “We hebben de rekeningen van 2000 tot 2009 als basis genomen”, luidt het. “Die cijfers sluiten aan bij het advies dat we in maart afleverden.” Dat de situatie van de gemeentefinanciën erop achteruit gaat, is geen recent fenomeen. We zitten voor 2012 met de slechte conjunctuur en de traditioneel hogere investeringsgraad van de gemeenten in het jaar voor de verkiezingen, zegt Coene.

Onder meer vanuit de regio’s was er begin deze week kritiek gekomen dat de cijfers achterhaald zouden zijn. De gouverneur wees er ook op dat de nieuwe financieringswet het grootste deel van de vergrijzingskosten nog steeds bij de federale overheid en de sociale zekerheid legt. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content