‘Loopbaan moet minstens 42 jaar duren’ (Alexander De Croo)

Alexander De Croo © Dimitri Van Zeebroeck
Patrick Martens

De huidige regering heeft de minimale loopbaanduur op 40 jaar gebracht. De volgende regering moet daar volgens minister Alexander De Croo twee jaar bij doen.

‘In het pensioendossier kijk ik naar drie cijfers: 65 is de wettelijke pensioenleeftijd, 59 is de leeftijd waarop mensen in werkelijkheid met pensioen gaan, en 32 is het aantal jaren dat ze dan echt gewerkt hebben. Het eerste cijfer is het minst belangrijke. De effectieve pensioenleeftijd en vooral het aantal gewerkte jaren moeten omhoog.’ Dat zegt minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) naar aanleiding van de grote pensioenenquête van Knack.

Die enquête wijst volgens De Croo op een groeiende bewustwording. ‘Vijf jaar geleden zouden mensen niet geantwoord hebben dat ze verwachten tot hun 64 jaar te moeten werken. Ik onthoud ook dat bijna een kwart van de gepensioneerden liever langer had gewerkt. We moeten zorgen dat ze niet uit de arbeidsmarkt geprijsd worden en dat ze goesting hebben om langer te werken.’

De minister erkent in het interview het symbolisch belang van een wettelijke pensioenleeftijd, ‘omdat die tastbaar is voor de mensen’. Toch wil hij dat we in België zo snel mogelijk in termen van een loopbaan beginnen te denken. ‘De volgende regering moet de minimale duur op 42 jaar brengen’, aldus De Croo. ‘Iemand die op 18 jaar begint te werken, kan dan op 60 jaar de riem afleggen. Wie op 23 jaar aan de slag gaat, moet werken tot 65 jaar. Dat is effectiever en maatschappelijk eerlijker.’

Het tweede deel over de pensioenenquête en het volledige interview met Alexander De Croo leest u deze week in Knack. Neem nu een supervoordelig abonnement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content