Linkse flaminganten: ‘Vlaamse strijd dient niet om racisme aan te wakkeren’

© Reuters

Een groep linkse flaminganten ‘die hun draai niet vinden bij de N-VA’, wil uitgroeien tot een netwerk van solidariteit. De nieuwe tak van de Vlaamse Beweging wil het signaal geven dat Vlaanderen ‘een open regio hoort te zijn’.

Naar aanleiding van de asiel­crisis komt “Vlinks”, een nieuwe tak binnen de Vlaamse Beweging, voor het eerst naar buiten. De groep van linkse flaminganten wil uitgroeien tot een netwerk van solidariteit dat de bestrijding van armoede vooropzet, zo staat dinsdag in De Standaard.

Naar eigen zeggen vinden de leden, waarvan enkelen actief zijn bij de website Doorbraak, hun “draai niet bij de N-VA”. “De Vlaamse Beweging kan bogen op een lange traditie van emancipatie. Daarvan is tegenwoordig bij de N-VA niets meer ­terug te vinden”, zegt woordvoerder Johan ­Velghe, ook voorzitter van het Priester Daensfonds.

De groep laat in De Standaard van zich horen in een opiniestuk over de asielcrisis, met de titel “De Vlaamse strijd dient niet om racisme aan te wakkeren”. “Als flaminganten willen we mee een signaal geven dat Vlaanderen een open regio hoort te zijn. Een Vlaanderen dat zijn deel wil doen om het leed van oorlogsvluchtelingen te verlichten”, zo luidt het. “Het is inderdaad niet ­onze schuld dat kinderen sterven in de Middellandse Zee, maar de verantwoordelijkheid van het Westen voor de chaos in het Midden-Oosten is niet te minimaliseren.”

‘Het gebrek aan solidariteit bij een aantal Europese landen mag echter geen excuus zijn om als Vlaming apathisch en onverschillig te blijven. En nog minder mag de Vlaamse strijd gebruikt of misbruikt worden om racisme, uitsluiting en xenofobie aan te wakkeren. (Belga/JH)

Lees hier het opiniestuk van Vlinks in De Standaard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content