Libië: Vanackere hoedt zich voor ’te arrogante bril’ tegen rebellengeweld

Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) maakt een onderscheid tussen het geweld van de rebellen en dat van Khaddafi.

Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) wil de mogelijke mensenrechtenschendingen van de Libische rebellen niet over dezelfde kam te scheren als het buitensporige geweld van het Khaddafi-regime.

“We moeten een onderscheid maken tussen geweld van een regering op haar burgers en het geweld als gevolg van het verzet daartegen”, zei hij op de VRT-radio in reactie op een nieuw rapport van Amnesty International.

In dat rapport schrijft de mensenrechtenorganisatie dat naast het Libische regime ook de opstandelingen zich bezondigden aan mensenrechtenschendingen. Het rapport maakt gewag van onder andere foltering en lynchpartijen van Khaddafi-getrouwen door rebellengroepen.

Hoewel alle geweld voor Vanackere onaanvaardbaar is, wil hij toch “geen al te arrogante bril opzetten in het beoordelen van mensen die gevochten hebben voor hun vrijheid en democratie”. Bovendien kan de Nationale Transitieraad niet zomaar verantwoordelijk gesteld worden voor elke ontsporing. De rebellenraad had niet dezelfde grip op zijn mensen als een regering heeft op haar leger en ordediensten, argumenteert hij.

‘Edelmoedigheid en welbegrepen eigenbelang’

Het hoofd van de Belgische buitenlandse diplomatie waarschuwt ook dat het gebrek aan ervaring met eerlijke instellingen, de dreiging van straffeloosheid trouwens nog steeds reëel maakt. Er is dan ook nood aan een “blijvend internationaal engagement” in Libië en de Arabische wereld. “Niet enkel uit edelmoedigheid, ook uit welbegrepen eigenbelang.”

In kader daarvan heeft Vanackere alle Belgische diplomaten uit de regio naar Tunis geroepen voor overleg. “Landen die uit een decennialange dictatuur ontwaken, zijn niet klaar voor de democratie”, verduidelijkt hij in een opiniestuk in De Morgen. De internationale gemeenschap heeft dus de plicht om de aandacht niet te laten verslappen. “Niet om onze visie op te leggen, maar om te ondersteunen wat ondersteuning verdient.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content