‘Leveranciers niet verantwoordelijk voor schade blackout’

© belga

‘De leveranciers kunnen niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele schade’, zegt John Peuteman van de Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven (FEBEG) over het afschakelplan om een volledige blackout te vermijden.

“De leveranciers en klanten ondergaan de beslissing van de overheid om het afschakelplan te activeren. De leveranciers kunnen dan ook niet zomaar verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele schade.” Dat zei John Peuteman van FEBEG, de Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven, tijdens een hoorzitting in de Kamercommissies Bedrijfsleven en Binnenlandse Zaken.

‘Niet verantwoordelijk voor onevenwicht’

De stelling zorgde voor verontwaardiging bij heel wat commissieleden, die vonden dat de leveranciers hun verantwoordelijkheid ontliepen. Het afschakelplan werd opgesteld om een volledige blackout op het stroomnet te vermijden als gevolg van een onevenwicht tussen vraag en aanbod.

Maar dat onevenwicht is volgens FEBEG niet noodzakelijk de verantwoordelijkheid van de leverancier, die verplicht is een evenwicht te garanderen tussen de vraag van zijn klanten en zijn aanbod. Zo kan een leverancier een evenwicht hebben, ook al kunnen een aantal kleinere producenten (van windenergie) door het afschakelplan hun elektriciteit niet op het net zetten. Als er afgeschakeld wordt, is dat immers voor iedereen, zo benadrukte FEBEG.

‘Coördinatie van de communicatie nodig’

De leveranciers deden in de commissie ook een oproep voor een coördinatie van de communicatie over het noodplan en afschakelplan. Dat is nodig om onduidelijkheden en verwarring te vermijden. “We hebben nog niets gehoord van de minister of staatssecretaris”, klonk het.

FEBEG pleit ook voor een proactieve betrokkenheid bij de aanpak van het dreigend stroomtekort. De leveranciers willen zoeken naar bijkomende oplossingen, zoals het optimaliseren van de interconnectiviteitscapaciteit of het sensibiliseren van de verbruikers voor de vraagbeheersing – spreiden in de tijd, vermijden van verbruik tijdens de verwachte piek en andere. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content