Leven in 2019: top tien alternatieven voor therapie

© iStock
Elisabeth Lucie

Twintiger Elisabeth Lucie gidst u wekelijks door de do’s, de don’ts en de what the fucks van deze verwarrende tijden. Deze week: therapie.

10. Stort je als een gek op een unieke hobby.

Macrameeën, bijvoorbeeld. Let wel: zo maar even macrameeën is niet voldoende. Je hele leven moet in het teken staan van macramé. Iets gaan drinken? Gaat niet, jij bent aan het macrameeën. Boek lezen? Nee, sorry, je hebt macramé. Urgente psychische problemen aanpakken? Nope, macrameeën.

9. Toon mij het eerste mentale probleem dat niet op een fysieke manier opgelost kan worden.

Burn-out? Die tennis je er wel even uit. De truc is om je lichaam fysiek zo uit te putten dat er geen tijd meer over is voor mentale prullen. Het enige waar jij nog over nadenkt, is hoe je zo snel mogelijk je elektrolyten kunt aanvullen.

8. Waarom zou je geld betalen om met een psycholoog te praten als je vrienden hebt?

Je bent trouwens ook veel beter met gevoelens als je er een biertje bij kunt drinken. En tuurlijk, je vrienden krijgen dan zo veel bagger over hun hoofd uitgegoten dat ze er zelf van in therapie moeten, maar hé, dat zijn hun zaken.

7. Een proper huis maakt een proper hoofd.

Schrob, schrob, schrob die hardnekkige vlekken weg, zoals je de herinnering aan jeugdtrauma’s zou willen wegschrobben uit je geheugen. In het beste geval blijven er net genoeg Dettol-walmen in de lucht hangen om je helemaal chill te krijgen.

6. Koop een nieuwe auto of installeer een jacuzzi.

Hoe meer kleren er in je kast hangen, hoe meer kans dat jij er ’s ochtends wilt aantrekken en naar buiten wilt gaan. Weet je wat echt gelukkig maakt? Overal in je huis van die gekleurde ledlampjes die je met een afstandsbediening aan en uit kunt zetten en dimmen.

5. Dingen loslaten, is dat niet iets wat je leert van zo’n zogenaamde ’therapeut’?

Daar heb jij niet meer uitleg bij nodig. Want wat is het ultieme loslaten? Vertrekken. Pak wat spullen bij elkaar en verhuis naar een exotisch land. Luxemburg of zo.

4. Standaard agressief zijn.

Je bent nu eenmaal wie je bent: intens ongelukkig en ontvlambaar. Mensen weten dat. Het zou vreemd zijn als je plots veranderde. Iedereen zou dan denken: wie is die beheerste persoon daar? En dat zou alleen maar verwarring creëren. Jij bent angstaanjagend onberekenbaar om de structuur te bewaren.

3. Vroeger gingen mensen toch ook niet in therapie?

Nee. En waarom niet? Omdat ze toen nog in iets geloofden. Godsdienst ligt je niet meteen, maar heb je al eens gedacht aan een gezellige sekte? Ik durf te wedden dat ze in de People’s Temple te druk bezig waren om na te denken over hun problemen. Een Jim Jones om al je zorgen te vergeten.

2. Drugs.

1. Gewoon doordoen.

Slechte relatie? Vraag haar ten huwelijk en maak kinderen. Stomme job? Als je je koptelefoon opzet, hoef je al niet met iemand te praten. Stoppen met zagen en gewoon doordoen. Zo deed de generatie voor ons het ook, en kijk hoe gelukkig zij allemaal zijn!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content