Leterme wil duidelijkheid begin oktober

Ontslagnemend premier Yves Leterme wil begin oktober duidelijkheid over wie de begroting 2012 opstelt.

‘Men kan een begroting niet aan drie of vier tafels tegelijk onderhandelen,’ liet de premier verstaan in De Zevende Dag. Hij wil graag duidelijkheid van de onderhandelende partijen voor begin oktober. Aanvankelijk schoven hij en vicepremier Didier Reynders (MR) 10 september als deadline naar voor.

Mochten de acht partijen en formateur Elio Di Rupo (PS) nog niet ver genoeg staan, dan wil Leterme zelf aan het vraagstuk beginnen. Maar dan wel op voorwaarde dat de huidige meerderheidspartijen hem de volledige medewerking geven.

Leterme had ook een oproep aan de onderhandelende partijen, waar zijn eigen CD&V bij zit: ‘Van alle kanten zal men water bij de wijn moeten doen.’ Volgens de premier moet iedereen het grote gelijk verlaten.

7 à 8 miljard euro besparen

In die begroting zal 7 à 8 miljard euro bespaard moeten worden, verklaarde Leterme afgelopen vrijdag, nadat het Planbureau een groeivertraging van 2,2 procent naar 1,6 procent voorzag in de economische begroting – wat dient als de basis voor de begrotingsopmaak.

Ondertussen zijn de onderhandelaars opnieuw samengekomen met formateur Di Rupo. Die zet zijn pendeldiplomatie voort, want vandaag staat BHV op het menu.

Ook maandag gaan ze verder, meldt de woordvoerder van de formateur. Vreemd, want maandag hebben de partijen meestal vergaderingen binnen de partij. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content