Leerkrachten plannen staking op 28 maart

De leerkrachten dreigen met een staking op 28 maart als de Vlaamse regering haar houding in het dossier van de eindeloopbaan niet bijstuurt.

De onderwijsvakbonden plannen op 28 maart een stakingsdag als de Vlaamse regering niet met nieuwe elementen komt in het debat over de eindeloopbaan. Dat heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront beslist na gezamenlijk overleg, zegt Marianne Coopman van het Christelijk Onderwijzersverbond (COV).

De vakbonden benadrukken dat de Vlaamse regering eenzijdig besliste om de TBS in het onderwijs af te schaffen en het wachtgeld drastisch te verminderen. TBS of Ter Beschikkingsstelling is de periode voor het eigenlijke pensioen waarbinnen leerkrachten einde loopbaan al thuis konden blijven.

Bijkomend werden beperkende maatregelen inzake het ziekteverlof opgelegd. Dat is voor de personeelsleden in het onderwijs onaanvaardbaar, zegt Coopman.

Het gemeenschappelijk front van de onderwijsvakbonden besliste een actieplan uit te werken. Op 12 maart komen er infovergaderingen voor de militanten in elke provincie en op 16 maart plannen de bonden een infomoment in elke school of centrum door de afgevaardigde(n) van de school.

Tot slot organiseren ze op op woensdagnamiddag 21 maart lokale en provinciale acties.

“Als deze acties niet leiden tot tastbare resultaten, is woensdag 28 maart een eerste stakingsdag”, zegt Coopman. “We willen onze verantwoordelijkheid opnemen en dit actieplan sluit niet uit dat het gemeenschappelijk front open staat voor overleg op basis van nieuwe elementen. We zijn bereid om constructief aan de onderhandelingstafel te zitten, maar het is aan Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet om samen met de Vlaamse regering hierin het initiatief te nemen.” (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content