Lars Von Trier heeft sympathie voor Hitler

© EPA

De Deense regisseur Lars Von Trier heeft in Cannes gezegd dat hij Adolf Hitler begrijpt. “Ik begrijp hem goed en ik heb er zelfs een beetje sympathie voor.” Von Trier liet zich ook laatdunkend uit over joden.

Lars von Trier deed zijn omstreden uitspraak op een persconferentie op het Filmfestival van Cannes waar zijn film Melancholia in de officiële competitie wordt voorgesteld. De mensen in het publiek wisten niet wat ze hoorden.

“Ik begrijp Hitler”
“Ik begrijp Hitler. Ik denk dat hij absoluut erge dingen heeft gedaan, maar ik kan me hem voorstellen in zijn bunker, helemaal op het eind,” zei Von Trier. “Ik zeg enkel dat ik de man begrijp. Hij is allesbehalve een rechtschapen man, maar ik begrijp hem goed en ik heb er zelfs een beetje sympathie voor.”

“Israel is echt shit”
Natuurlijk ben ik geen voorstander van de Tweede Wereldoorlog en ben ik niet tegen de joden”, vervolgde Von Trier. “Ik ben natuurlijk voor de joden, maar niet te veel. Israël is echt shit”, verkondigde hij voor een publiek dat ofwel lachte, ofwel in gêne zweeg.

“Oh my God”
De hoofdactrice uit zijn film, de Amerikaanse Kirsten Dunst, was zichtbaar niet op haar gemak, en murmelde zelfs “Oh my God”.
De regisseur antwoordde op een vraag van een journalist over zijn Duitse herkomst. Die herkomst ontdekte Von Trier in 1989, toen zijn moeder overleed.

“Geen nazist”
Enkele uren later bood Von Trier zijn excuses aan voor zijn uitlatingen. De regisseur ontkende in een persbericht dat hij een antisemiet, racist of nazist zou zijn. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content