Lange wachtrijen Zaventem: ‘Woensdag treedt nieuw systeem in werking op luchthaven

© Belga

Woensdag zou er een nieuw systeem in werking moeten treden dat de wachttijden op Brussels Airport drastisch terugdringt. Dat zegt de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, na het overleg met de politievakbonden.

Alle betrokken partners trekken dinsdag naar de luchthaven om te bekijken welke oplossingen praktisch haalbaar zijn om de passagiersflow in Zaventem te verbeteren zonder de veiligheid in het gedrang te brengen.

Maandag liepen de wachtrijen aan de veiligheidsscreening buiten de vertrekhal van Brussels Airport op tot meer dan twee uur.

Normaal gezien stond er dinsdag overleg gepland tussen de vakbonden en Binnenlandse Zaken. Maar door de problemen op de luchthaven werd die ontmoeting vervroegd naar maandagnamiddag om snel tot een oplossing te komen. Die zou dus woensdag in werking moeten treden.

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Zowel de overheid als de vakbonden hielden na het overleg op het kabinet van Jan Jambon de lippen stijf op elkaar over wat nu precies de oplossing zou zijn. Het aantal rijen vermeerderen aan de veiligheidsscreening buiten het gebouw – momenteel zijn er zes rijen beschikbaar voor de vertrekhal – zou een van de opties zijn. Een meer gerichte controle van bepaalde profielen is een van de andere mogelijkheden, klinkt het in de Wetstraat. Al ging daar, gezien de gevoeligheid van het thema, voorlopig niemand dieper op in.

Waar bonden en het kabinet-Jambon het over eens waren, is dat de systematische controle die momenteel wordt gehanteerd niet langer houdbaar is. “Gezien de capaciteit en de constellatie van de luchthaven en de passagiersflow is het systematisch controleren van alle passagiers niet langer een optie”, zegt Carlo Medo, voorzitter van het Nationaal syndicaat van het politie- en veiligheidspersoneel (NSPV).

Maar een terugkeer naar de situatie van voor de aanslagen op 22 maart is helemaal niet aan de orde. “Er moet een voldoende hoog beveiligingsniveau gegarandeerd worden in de vertrekhal van de luchthaven”, zegt de woordvoerder van minister Jambon, Olivier Van Raemdonck. Ook al geeft de woordvoerder aan dat dit een heel moeilijke puzzel is om te leggen, woensdag zou er toch al een nieuw systeem in werking moeten treden. “Het is belangrijk dat we een normaal leven kunnen leiden. De huidige situatie is niet haalbaar en niet veilig”, aldus Van Raemdonck.

Vincent Houssin van de liberale politievakbond VSOA geeft aan dat er op de luchthaven organisatorisch ook wat kan veranderen zodat de rijen wachtende mensen verminderen, want “dat kan nooit de bedoeling zijn”. Bovendien is de beschikbaarheid van het aantal politieagenten voor de controle niet aangepast aan de opgedreven capaciteit van de luchthaven – momenteel draait de luchthaven op minstens 80 procent capaciteit, wat overeenkomt met 20.000 tot 25.000 passagiers per dag. “We hebben meer manschappen nodig maar we zitten nu al op ons tandvlees”, stelt Houssin vast.

De ontmoeting van dinsdag op Brussels Airport moet uitsluitsel brengen. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content