Lachaert brengt voorzitters Vivaldi-partijen rond de tafel

Egbert Lachaert

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert zat zondagavond enkele uren samen met de voorzitters van de partijen die mogelijk een Vivaldi-coalitie kunnen vormen, met liberalen, socialisten, groenen en christendemocraten.

Lachaert kreeg van de koning de opdracht om initiatieven te nemen met het oog op de vorming van een regering die over een meerderheid in het parlement beschikt. Hij wil eerst een Vivaldi-coalitie uitproberen, al sluit hij andere pistes niet uit mocht dat niet lukken.

Afgelopen vrijdag bracht Lachaert een eerste keer verslag uit bij de koning. Na afloop zei hij dat hij een basisnota van 62 pagina’s verder zou verfijnen en overmaken aan de andere partijen.

Zondagavond zaten de betrokken partijen voor het eerst samen, al zou het cdH zondagavond niet mee aan tafel zijn gegaan. Wel was er met die partij eerder zondag een afzonderlijk overleg. Echte onderhandelingen zijn er echter nog niet.

De grootste vraag blijft of CD&V wil meestappen in een coalitie met de paars-groene partijen, zonder N-VA. De Vlaamse christendemocraten drongen tot nu toe aan op een coalitie met N-VA, waarmee ze ook in Vlaanderen besturen. Maandagvoormiddag vergadert het politiek bestuur van CD&V digitaal.

Maar ook tussen liberalen en socialisten moet nog een afstand overbrugd worden. De socialistische eisen rond pensioenen, gezondheidszorg en fiscaliteit liggen moeilijk voor de liberalen, bleek afgelopen week.

Lachaert brengt ten laatste vrijdag opnieuw verslag uit bij de koning. Hij hoopt dan ‘de volgende stap te kunnen zetten’, zei hij afgelopen vrijdag.

Partner Content