Labille: ‘Besparingen hebben geen impact op Congo’

De besparing van vijftig miljoen die Ontwikkelingssamenwerking dit jaar doorvoert, zal zich niet laten voelen in Congo. Dat zegt de bevoegde minister, Jean-Pascal Labille.

Labille (PS) sprak die garantie uit na een bezoek aan Congo. Voor de minister is het ‘een strategische keuze’ om Congo te sparen.

Het departement Ontwikkelingssamenwerking deelde bij de jongste begrotingscontrole opnieuw in de klappen. Dit jaar nog moet vijftig miljoen euro bespaard worden. Waar dat concreet zal gebeuren, kan Labille echter nog niet kwijt. “Mijn diensten zijn daar nog volop mee bezig.”

Morele plicht

Hoewel traditioneel niet alle budgetten volledig opgebruikt zijn, zal het “wellicht niet bij boekhoudkundige ingrepen blijven”, aldus de PS’er. Al vindt hij het nog wat voorbarig om er al veel over te zeggen.

Labille verzekerde echter wel al dat de Belgische engagementen in Congo er niet onder zullen lijden. “Als we het strategisch belangrijk vinden om hier te zijn, moeten we zorgen dat daar ook middelen tegenover staan”, zei hij bij een bezoek aan Bukavu, in het noodlijdende oosten van het land.

België heeft een “morele plicht” ten aanzien van Congo, vindt Labille. “Als België de problemen hier niet op de kaart zet, zal niemand het doen.”

Vredesplan Grote Meren

Ons land kan volgens de minister echt nog het verschil maken voor Congo, al is het maar door de kwestie internationaal onder de aandacht te houden naast conflicthaarden als Syrië, Mali en Egypte.

Het vredesplan voor de Grote Meren zorgt alvast voor een “window of opportunity”, oordeelt Labille. Hij hoopt dat onder meer aan te grijpen om economische samenwerking te stimuleren tussen Congo, Rwanda en Burundi. “Men moet inzien dat het vredesdividend veel hoger ligt dan het oorlogsdividend”, besloot hij. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content