KVS beëindigt samenwerking met De Morgen na racisitische column

KVS, Brussel © BELGA

Het Brusselse stadstheater KVS zet zijn samenwerking met de krant De Morgen na meer dan tien jaar stop. De beslissing volgt op een racistische column van sportjournalist Hans Vandeweghe.

‘De KVS wacht niet op de volgende uitschuiver van Hans Vandeweghe, maar zet vandaag een punt achter zijn samenwerking van meer dan tien jaar met De Morgen’, reageert het Brusselse Stadstheater op de racisitische column van de sportjournalist.

Sportjournalist Hans Vandeweghe schreef naar aanleiding van het WK in Brazilië een ophefmakende column in De Morgen. “Afrikanen kunnen zich niet langer dan zes weken op één doel concentreren”, schreef hij. De stigmatiserende wijze waarop Vandeweghe Afrikaanse bevolkingsgroepen omschreef, werd langs vele kanten omschreven als racistisch, schrijft De Wereld Morgen.

“Van de intrieste Obama-cartoon tot de ongefundeerde berichtgeving over Marokkaanse en Turkse vrouwen, van het recente stuk over de honger in de wereld tot de sportcolumns van Vandeweghe. Al die incidenten samen creëren een klimaat waarin klein en groot racisme maatschappelijk steeds aanvaardbaarder worden”, reageert KVS in een open brief zijn website.

Om dit ongenoegen kracht bij te zetten, stopt KVS de samenwerking met De Morgen. “De KVS wacht niet op de volgende uitschuiver van Hans Vandeweghe, maar zet vandaag een punt achter zijn samenwerking van meer dan tien jaar met De Morgen.” De Schouwburg benadrukt dat het geen eenvoudige beslissing was. De KVS en De Morgen zijn lange tijd buren geweest in Brussel en werkten meer dan tien jaar samen.

Daarnaast uit de KVS ook zijn verontwaardiging over de recente communicatie van de krant. “Nadat we onze vragen bij de uitspraken van Vandeweghe discreet aan De Morgen meldden, kwam er welgeteld één telefoontje waarin ons werd uitgelegd dat het probleem bij ons lag. Hoewel er in de column geschreven stond Afrikanen, zou het enkel om voetballers gaan, KVS moest er verder niets achter zoeken”, klonk het.

Op de vraag of het theater met de stopzetting van de samenwerking met De Morgen dan niet in zijn eigen vel snijdt, antwoordde Jan Goossens, directeur van de KVS, op Radio 1, dat het dat nog veel meer zou doen als de samenwerking niet werd stopgezet.(AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content