Kritiek op N-VA tijdens Kamerdebat staatshervorming: ‘Wanneer houdt u op Vlamingen te bedriegen?’

© Belga
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

Tijdens het debat over de zesde staatshervorming kreeg N-VA felle kritiek. Vooral staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten (CD&V) verweerde zich hevig tegen de oppositiepartij.

Tijdens het debat over de zesde staatshervorming kreeg oppositiepartij N-VA felle kritiek. De Vlaamsnationalisten hadden de premier verweten met het akkoord over de financieringswet de factuur opnieuw naar Vlaanderen door te schuiven. Vooral staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten (CD&V) liet de kritiek niet over zijn kant gaan. “Wanneer houdt u op met valse cijfers deze assemblee en de Vlamingen te bedriegen?”, luidde het.

Van de acht partijen die een akkoord sloten over de staatshervorming – de zes meerderheidspartijen en de groenen – vielen tijdens het wekelijkse vragenuurtje woorden van lof te horen over het sluitstuk van de zesde staatshervorming, waarover het Uitvoeringscomité voor de staatshervorming dinsdagavond de discussies afrondde.

Weyts: ‘Voor Franstaligen is Di Rupo Superman, voor ons Pacman’

Op de oppositiebanken maakten Barbara Pas (Vlaams Belang) en Ben Weyts (N-VA) brandhout van het akkoord. “U hebt opnieuw getoond dat u uitsluitend de belangen van Wallonië en de Franstaligen verdedigt. Wanneer houdt het op met het doorschuiven van de facturen naar Vlaanderen?”, vroeg Weyts, die daarvoor naar de recente studie van Vives over de transfers van Vlaanderen naar Wallonië verwees. “Voor de Franstaligen bent u misschien Superman, voor ons bent u Pacman.”

Di Rupo wenst alle Vlamingen mooie feestdag

Premier Elio Di Rupo (PS) blikte vooruit naar het Feest van de Vlaamse Gemeenschap, dat 11 juli plaatsvindt. “Wie had enkele jaren geleden gedacht dat op 11 juli 2013 er een definitieve oplossing voor Brussel-Halle-Vilvoorde zou zijn, dat de deelstaten bijkomende fiscale autonomie voor 12 miljard euro zouden krijgen, dat er een verregaande responsabilisering van de gewesten en gemeenschappen zou zijn ingebakken in de nieuwe financieringswet en dat Vlaanderen over de belangrijkste sociaal-economische hefbomen zou beschikken om een beleid op maat te voeren? Ik wil alle Vlamingen oprecht een mooie feestdag wensen”, zei de premier.

Verherstraeten: ‘Er zijn er die spreken van de kracht van verandering, en er zijn er die de verandering realiseren’

Het was echter vooral staatssecretaris Verherstraeten die de handen van de acht partijen op mekaar kreeg. Hij verweet N-VA “het bestaan van de zon te ontkennen in volle zonlicht” en “een grijsgedraaide plaat” te draaien. “Als 20 miljard euro aan bevoegdheidsoverdrachten bric-à-brac is, waarom hebben we toen we meer dan een jaar met jullie hebben onderhandeld, nooit meer op tafel gehad?”, wierp de CD&V’er de partij voor de voeten. “Voor mij is één vaststelling duidelijk: er zijn er die spreken van de kracht van verandering, en er zijn er die de verandering realiseren.”

Wathelet: ‘Moet beetje lachen met dubbele discours van N-VA’

Ook zijn collega Melchior Wathelet (CDH) moet naar eigen zeggen “een beetje lachen” met “het dubbele discours” van N-VA, omdat de partij enerzijds klaagt dat het federale niveau te weinig middelen overdraagt maar anderzijds het federale niveau vraagt minder uit te geven.

Ook bij de replieken kreeg N-VA de volle lading. “De socialistische familie was betrokken bij alle zes staatshervormingen, de N-VA bij nul”, stelde SP.A-fractieleidster Karin Temmerman, terwijl Stefaan Van Hecke (Groen) vond dat het geheugen van N-VA bijzonder kort of selectief is. Dat was een verwijzing naar de twaalf principes die de onderhandelaars indertijd – met N-VA er nog bij – overeenkwamen over de hervorming van de financieringswet.

Bij Open VLD stelde Willem-Frederik Schiltz dat de N-VA zich gedraagt als een klein kind dat zijn bord nog niet leegheeft en al een dessert wil. Schiltz richtte zich nog tot N-VA-fractieleider Jan Jambon. “Als u mij met een persoonlijke sneer van verraad beschuldigt, recht ik mijn rug en zeg ik: je maintiendrai, de toekomst ligt voor ons”. Jambon had Schiltz, de zoon van voormalig VU-kopstuk Hugo Schiltz, immers voordien “tu quoque mi fili” toegesproken. Dat zijn de woorden die Shakespeare in de mond legde van Julius Caesar, toen die laatste zag dat zijn stiefzoon Brutus bij de samenzweerders hoorde die hem ombrachten.

De Clercq: ‘N-VA is als drijfzand, samenleving zakt er in weg’

De uithalen naar N-VA kregen overigens nog een vervolgstuk tijdens het daaropvolgende debat over het eenheidsstatuut. Mathias De Clercq (Open VLD) vergeleek de partij met drijfzand. “Het lijkt solide en stevig, maar je zakt er als samenleving in weg”. Hij hekelde ook de houding van N-VA rond de nakende eedaflegging, waarbij de N-VA een afvaardiging zal sturen. “Le nouveau CVP est arrivé”, luidde het.

Francken: ‘Enige drijfzand is electorale basis Open VLD’

Nog later tijdens het vragenuurtje ging Theo Francken (N-VA) in de tegenaanval. “We hebben van u geen lessen aan te nemen in op twee benen dansen in een dossier”, verwees Francken naar de houding van Open VLD rond de herziening van de rol van de monarchie. “Het enige drijfzand is de electorale basis van Open VLD”, sneerde Francken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content