Kritiek op ACW-top: ‘Ik voel me geschoffeerd en machteloos’

Er is opnieuw kritiek op de manier waarop Patrick Develtere in woelige tijden aan de top van het ACW staat.

ACW-bestuurslid Katrien Partyka toont zich in een opiniestuk in De Standaard kritisch over topman Patrick Develtere. Die biedt in haar ogen te weinig weerwerk tegen de kritiek die langs alle kanten wordt afgevuurd op de christelijke arbeidersbeweging. “Net als veel ACW’ers, beroepskrachten en vrijwilligers voel ik me geschoffeerd en vooral ook machteloos”, schrijft ze. “Maar het blijft wat stil aan de overkant.”

‘Geschoffeerd en machteloos’

Het ACW zit in de hoek waar de klappen vallen. “We gingen kopje onder in de maalstroom van de politieke waan van de dag”, verwoordt Partyka het. Ze voelt zich “geschoffeerd en machteloos tegenover de manier waarop men snel politieke rekeningen maakte, dingen door elkaar haalden, naar hartelust kon schieten en ons feilloos trof”.

Zuinige persberichten

Maar als weerwerk zag Partyka enkel “zuinige persberichten en schoorvoetende communicatie”. “Het is tijd om uit de hoek te komen, je moet het hen zeggen, Patrick”, stelt ze. De christendemocrate wil dat haar topman duidelijk maakt dat “de opbrengsten van Dexia een belangrijke financiering waren voor het ACW”, dat hij de verwijten over winstbejag pareert met de sociale projecten en het vrijwilligerswerk van dochterorganisaties als de KAV (intussen Femma, nvdr.), Okra, Wereldsolidariteit en de KWB.

“Wat men nu doet, is het kind met het badwater weggooien”, vindt ze. “Het bewegingswerk, duizenden vrijwilligers samenbrengen in hun buurt, is onbetaalbaar.”

Niettemin zijn er fouten gemaakt, erkent Partyka nog. “Dat is duidelijk.” Zo verwijst ze naar het “debacle” van Dexia en de ondergang van Arco. Maar dat betekent voor haar dus niet dat er met het ACW zelf iets mis is. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content