Kris Peeters wil minister van Dierenwelzijn in volgende Vlaamse regering

Kris Peeters © Belga

Als het van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) afhangt, dan komt er in de volgende Vlaamse regering een minister die onder meer bevoegd is voor Dierenwelzijn. Gaia reageert wantrouwig.

Peeters zei dat tijdens een bezoek aan vzw Animal Trust, een klein hondenasiel in Melle dat als voorbeeld geldt voor de sector geldt en onder meer een gedragstherapeut voor viervoeters inzet.

Door de zesde staatshervorming wordt Dierenwelzijn vanaf 1 juli een Vlaamse bevoegdheid. ‘Vlaanderen zal de controles intensifiëren en dierenwelzijn wordt dan ook een zeer belangrijk item voor de volgende Vlaamse regering’, zei Peeters.

Hij herinnerde aan de veschillende inspanningen die hij al leverde en verduidelijkte hoe de overdracht voorbereid wordt.

Eisenbundel

Tijdens het bezoek overhandigde een groep hondenbeschermers aan Peeters een eisenbundel om het hondenleed in Vlaanderen te stoppen. De ondertekenaars, waaronder de voorzitter van Anti-Broodfok-Actie, een ex-ondervoorzitter van de Orde van Dierenartsen (NGROD), een advocaat en een aantal vrijwilligers uit asielen, willen zes ‘minimum-vereisten’ opgenomen zien in het nieuwe beleid. Het gaat onder meer om strenge controles op en beperken van broodfok en import, het oprichten van een onafhankelijk controle-orgaan en het ondersteunen van asielen.

‘We vrezen voor een spanningsveld tussen economische belangen en dierenwelzijn wanneer de bevoegdheid onder landbouw valt, want huisdieren zoals honden en katten zijn geen landbouwnuttige dieren’, verduidelijkt dierenarts op rust Luk Vangheluwe. Die zorg deelde ook presentatrice An Lemmens (Pin Up Pup). ‘Ik hoop dat het niet alleen bij woorden blijft, we willen actie’, zei ze.

An Lemmens
An Lemmens© Belga

Wantrouwig

Dierenrechtenorganisatie Gaia reageert wantrouwig op het pleidooi van Peeters. ‘Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat dit past in een charme-offensief van de minister-president,’ zegt voorzitter Michel Vandenbosch.

Volgens hem hebben de CD&V en de minister-president ‘geen goed palmares op het vlak van dierenwelzijn’. ‘Als Peeters zijn oproep oprecht meent, dan mag die minister van Dierenwelzijn niet ook bevoegd zijn voor Landbouw, want dan komen we in de situatie van voor 1999 toen dierenwelzijn totaal verstikt raakte in de machtsgreep van de belangengroepen in de landbouwsector.’

“Wij steunen het voorstel voor een minister voor Dierenwelzijn, maar dan moet CD&V afstappen van het idee om de bevoegdheid onder Landbouw onder te brengen”, zo reageert Bart Van Malderen, sp.a-fractieleider in het Vlaams Parlement, op het voorstel van Vlaams minister-president Kris Peeters om in de volgende Vlaamse regering een minister de expliciete bevoegdheid voor Dierenwelzijn te geven.

Bocht

Een gelijkaardig geluid bij SP.A. Fractieleider in het Vlaams Parlement Bart Van Malderen steunt het idee van een minister van Dierenwelzijn. ‘Maar wat ik opmerkelijk vind is dat CD&V bij de bespreking van het Groenboek over de zesde staatshervorming ervoor heeft gepleit om de bevoegdheid Dierenwelzijn bij Landbouw onder te brengen. Dat lijkt ons door de conflicterende belangen absoluut geen goed idee.’

‘Wij steunen het voorstel van Peeters dus wel, maar we vragen ons af of de CD&V bereid is daarin een bocht te nemen?’. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content