Koningin Fabiola vraagt ontbinding stichting Fons Pereos

© Belga

Koningin Fabiola heeft via haar advocaat de ontbinding gevraagd van de stichting Fons Pereos bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. De stichting zou haar in staat stellen om erfenisrechten te omzeilen.

Dat berichten de Sudpresse-kranten vrijdag. Toen bekendraakte dat de weduwe van koning Boudewijn de stichting had opgericht, lokte dat hevige reacties uit. De kinderloze Fabiola wilde haar erfenis verdelen over haar neven en nichten. Normaal zouden de successierechten tot 70 procent kunnen oplopen, maar met de stichting zouden de erfgenamen daaraan kunnen ontkomen. Sindd de dood van koning Boudewijn heeft Fabiola 27 miljoen aan dotaties ontvangen. Ze erfde ook zelf van haar overleden echtgenoot.

Aanvrag verstuurd

Eind januari gaf de koningin daarom aan dat ze zou vragen om de stichting te ontbinden. Maar dat was begin april nog niet het geval. De vraag om de stichting te ontbinden, is nu uiteindelijk verstuurd, zegt Jean Van Rossum, de advocaat van Fabiola. “De raad van bestuur van Fons Pereos heeft het verzoek net verstuurd naar de rechtbank.”

Vereffenaar

“De magistraat die aangeduid is voor de zaak zal ofwel beslissen om de stichting onmiddellijk op te heffen, ofwel om een vereffenaar aan te duiden”, zegt Luc Hennart, voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. De advocaat van koningin Fabiola zegt te hopen dat er geen vereffenaar aangesteld wordt “omdat er bijna niets in het Fons Pereos zit”. Doorgaans zijn de termijnen relatief kort, zegt Hennart. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content