Koning zet Di Rupo onder druk

© Belga

Koning Albert heeft formateur Di Rupo de opdracht gegeven het communautaire luik van de onderhandelingen zo snel mogelijk af te ronden om met spoed te beginnen aan het economische luik van de regeringsvorming.

Koning Albert vraagt de onderhandelaars van de regeringsformatie om de communautaire onderhandelingen “zo snel mogelijk” af te sluiten en gesprekken over de begroting en socio-economische thema’s aan te vatten. Dat meldt het paleis na het onderhoud dat formateur Elio Di Rupo had met het staatshoofd. Di Rupo bracht maandagavond in Laken verslag uit van de communautaire gesprekken. Die verlopen niet echt vlot. Vooruitgang is er maar met mondjesmaat en lekken ondermijnen het broze vertrouwen aan de onderhandelingstafel. Het ziet er naar uit dat de formateur de koning nog geen communautair akkoord in het verschiet kon stellen. Na afloop van het onderhoud tussen de vorst en Di Rupo maandagavond verspreidde het paleis een mededeling. Daarin vraagt de koning aan de onderhandelaars “dit gedeelte van de onderhandelingen zo snel mogelijk af te sluiten, om het sociaal-economische en budgettaire luik te behandelen, en zo het welzijn van de burgers te vrijwaren in de toekomst”.

Guy Vanhengel deelt visie koning Albert

Ontslagnemend Open VLD-vicepremier Guy Vanhengel is het eens met de koning. “De koning heeft gelijk. Het ogenblik is gekomen om een tandje bij te steken”, zei hij in Terzake (VRT). De begroting voor volgend jaar moet nog worden opgesteld. “Het beste zou zijn dat de ploeg die nu aan het onderhandelen is het zo snel mogelijk overneemt van de uittredende regering”, zegt Vanhengel.

De Open VLD-excellentie bevestigde dat de onderhandelaars “er nog niet uit zijn” als het over de procedure voor de benoeming van de drie burgemeesters gaat. Dat er zaken uit de onderhandelingen lekken, is geen goed teken, meent Vanhengel. “Dat verpest het klimaat dat nodig is om tot een akkoord te komen”. De ontslagnemende minister van Begroting wees er op dat ons land op de Europese top van 17 en 18 oktober duidelijk zal moeten maken hoe het zijn Europese begrotingsverplichtingen zal nakomen. Hijzelf, premier Yves Leterme en staatssecretaris Melchior Wathelet hebben al vergaderd over een saneringsplan. Met een inspanning van zeven of acht miljard euro moet het mogelijk zijn om het tekort te beperken tot 2,8 procent van het bbp, herhaalde de liberale vicepremier. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content