Koning zal uitgaven uit eigen zak betalen

© Belga

Koning Albert gaat uitgaven voor het koningshuis uit eigen zak betalen. De vorst reageert hiermee op de commotie die afgelopen weekend is ontstaan over zijn dotatie.

Het koningshuis kwam nog maar eens onder vuur te liggen toen oppositiepartij N-VA bekendmaakte dat de dotaties met drie procent omhooggaan in een tijd dat zowat elke bevolkingsgroep moet inleveren en besparen. Het gaat om een indexering die bij grondwet is vastgelegd.

De dotaties worden nu toch bevroren en de koning. De Civiele Lijst, de lijst met middelen die de koning krijgt om zijn taak in alle onafhankelijkheid uit te kunnen voeren, wordt wel aan de index aangepast. Dat is immers in de grondwet voorzien en vastgelegd voor de gehele regeerperiode.

De kritiek is bij de koning niet in dovemansoren gevallen. ‘De koning is vast van plan om een inspanning te doen,’ zei de woordvoerder Pierre-Emmanuel De Bauw in Het Laatste Nieuws. Dat wordt nu bevestigd door het Paleis.

De koning zal die indexstijging compenseren door een aantal werken aan zijn residenties zelf te betalen. Normaal moet de Regie der Gebouwen die betalen. Volgend jaar, in 2013, zal hij “op een gelijkaardige wijze” handelen, laat het Paleis nog weten.

Een inspanning
De vorst kon ook moeilijk anders nadat hij in zijn kersttoespraak de oproep had gedaan dat iedereen in dit land naar eigen vermogen moet bijdragen in de besparingen.

Koning Albert wil de komende twee jaar tussen 500.000 en 600.000 besparen.

Dotaties prinsen bevroren
In 2010 betaalde de koning ook al 600.000 euro onkosten uit zijn eigen vermogen. Het ging toen om renovaties en andere kosten.

De regering heeft afgesproken de dotaties voor de andere leden van het koningshuis te bevriezen voor twee jaar. (EE/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content