Koning start met raadplegingen

De vorst heeft donderdag Groen! en Ecolo ontvangen. De andere partijen, ook de liberalen, komen later aan de beurt.

De koning is donderdagnamiddag gestart met zijn raadplegingen na het ontslag van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte. Groen! kwam als eerste aan de beurt, later volgde Ecolo. De andere partijen volgen in de loop van de volgende dagen. Ook de liberalen hebben een uitnodiging gekregen voor de consultatieronde.

Vande Lanotte nam woensdagavond ontslag omdat hij geen perspectief meer zag voor vooruitgang in de communautaire gesprekken en het volgens hem niet mogelijk was om de zeven partijen rond de tafel te krijgen.

De vorst aanvaardde het ontslag van Vande Lanotte en kondigde aan dat hij met raadplegingen zou starten. Hij begon daar donderdag om 15 uur mee.

Groen!-voorzitter Wouter Van Besien kwam als eerste langs op het koninklijk paleis. Daarna maakte Ecolo-covoorzitter Jean-Michel Javaux zijn opwachting. Zij waren de enigen die donderdag door de vorst in audiëntie werden ontvangen.

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo meldde dat hij ook een uitnodiging op zak heeft. Hij zou vrijdag ontvangen worden door de koning. MR-voorzitter Didier Reynders zou begin volgende week een onderhoud hebben op het paleis.

Het is voor de eerste maal sinds zeven maanden dat de liberalen worden uitgenodigd op het paleis. Sinds de eerste consultaties na de federale verkiezingen van juni vorig jaar was dat niet meer gebeurd. De koning zag sindsdien enkel N-VA, PS, CD&V, CDH, SP.A, Ecolo en Groen!.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content