Koning Filip weigert ontslag regering-Di Rupo

© ImageGlobe

Premier Elio Di Rupo heeft traditiegetrouw en pro forma het ontslag van zijn regering aangeboden. De nieuwe koning Filip heeft dat even traditiegetrouw geweigerd.

Koning Filip heeft officieel kennisgemaakt met de ministers en staatssecretarissen van de federale regering. De vorst ontving Di Rupo om 11 uur in het Koninklijk Paleis in Brussel voor zijn allereerste wekelijkse audiëntie. Zoals het in België de gewoonte is bij het begin van een nieuw koningschap, bood de premier mondeling het ontslag van zijn ploeg aan. Koning Filip weigerde dat. Wat er verder besproken werd tussen het nieuwe staatshoofd en de regeringsleider, is niet bekend.

Kort na de middag stelde Di Rupo aan Filip in het Groot Wit Salon van het Paleis de leden van de federale regering voor. Behalve de staatssecretarissen Hendrik Bogaert, Maggie De Block en Melchior Wathelet was iedereen aanwezig.

Na de officiële presentatie kregen de ministers en staatssecretaris een glas aangeboden en moesten de aanwezige fotografen, camera- en geluidsmensen en journalisten de zaal verlaten. Later ontvangt Filip nog de ministers-presidenten van de deelstaten en de hoogste autoriteiten van de rechterlijke macht. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content