Koning Filip geeft geen collectieve gratie

© Belga

Koning Filip heeft beslist om geen collectieve gratie te geven aan veroordeelden ter gelegenheid van zijn aantreden. Dat bevestigt minister van Justitie Annemie Turtelboom.

Vroeger gebeurde het vaker dat de vorst bij zijn aantreden of bij een feestelijke gelegenheid collectieve gratie schonk, schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard. De laatste keer dat dit gebeurde, was in 1993, toen Boudewijn alle gedetineerden zes maanden strafreductie gaf ter gelegenheid van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie. Albert II kon bij zijn aantreden geen strafvermindering geven omdat de vorige nog maar net was toegekend.

Haaks op de internationale regels

Wat koning Filip gaat doen met de individuele gratieverlening is nog niet bekend. VUB-professor grondwettelijk recht Emmanuel Vandenbossche zegt dat zowel de collectieve als de individuele koninklijke gratieverlening haaks staat op de internationale rechtsregels: alleen rechters mogen de straf bepalen.

Modernisering

De schrapping van de koninklijke gratieverlening zou in dat opzicht een volgende stap zijn. Volgens minister Turtelboom is het “een discussiepunt dat op de agenda van de modernisering van het koningschap staat”. Dat is volgens de minister een taak voor de Senaat. “De schrapping zou in lijn liggen van de in 2007 opgerichte strafuitvoeringsrechtbanken.” Vorig jaar waren er 955 aanvragen voor gratieverlening, 96 werden ingewilligd. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content