Koning Albert luncht met ministers-presidenten

Koning Albert en kroonprins Filip lunchten met de ministers-presidenten van de deelstaten.

Koning Albert en kroonprins Filip hebben geluncht met de ministers-presidenten van de deelstaten. Enkele dagen geleden nam de koning al afscheid van ‘zijn’ gewezen eerste ministers.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) liet deze week verstaan dat hij, net als de premier, een wekelijkse audiëntie bij de koning wil. Voor zijn ambtgenoten bleek dat minder noodzakelijk. Volgens Kris Peeters is de koning te veel bezig met wat zich afspeelt op het federale niveau. De nieuwe vorst moet zich volgens hem aanpassen aan de wijzigende structuur van het land en de ministers-presidenten op gelijke voet behandelen als de premier. Daarvoor is ook een regelmatiger contact nodig, vindt Peeters.

“Het is belangrijk dat de koning weet wat er reilt en zeilt in de deelstaten, en zeker in Brussel”, geeft ook Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) aan, voor aanvang van het onderhoud met de huidige en de toekomstige koning.

“Maar we moeten er daarom geen protocollaire aangelegenheid van maken. Een wekelijks onderhoud is dus wat mij betreft niet nodig. In een federaal land hebben de ministers-presidenten ook niet dezelfde relatie met de koning als de premier. Laat de nieuwe vorst zelf maar beslissen.”

Demotte: ‘Wekelijkse audiëntie is geen must’

Ook voor Waals minister-president Rudy Demotte (PS) is een wekelijkse audiëntie geen must. “Het lijkt me nuttig dat de koning regelmatig contact heeft met alle regeringsleiders van het land, maar daarom hoeft dat niet op wekelijkse basis.”

Peeters zelf hield de raampjes van de Mercedes gesloten bij het binnenrijden van het koninklijk domein. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content