Koksijde verliest slag om taks op tweede verblijf

© istock

Het Hof van Cassatie heeft de gemeente Koksijde in het ongelijk gesteld in een zaak over de belasting op tweede verblijven. Alleen wie de taks tijdig heeft betwist, kan ze terugvorderen.

Dat schrijven De Tijd en Het Nieuwsblad.

Volgens advocaat Alexandre Missal is de uitspraak misschien een precedent voor Knokke en De Panne, twee andere kustgemeenten die ook een dergelijke taks maar geen aanvullende gemeentebelasting heffen.

De tweedeverblijfstaks wordt betaald door mensen die over een tweede verblijf beschikken en niet in de gemeente gedomicilieerd zijn. De taks is een compensatie omdat de tweedeverblijvers geen belastingen betalen, maar wel gebruik maken van de gemeentediensten zoals de bibliotheek, de vuilnisophaling en politie. Inwoners dragen in principe via de aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting bij, maar Koksijde hanteert een tarief van 0 procent en heft dus geen aanvullende gemeentebelastingen.

Nieuw reglement

De gemeente Koksijde laat ondanks de uitspraak van Cassatie weten dat ze de taks op tweede verblijven blijft heffen, omdat die intussen gebaseerd is op een nieuw belastingreglement. De tweedeverblijftaks schommelt in 2015 tussen 749 en 931 euro, afhankelijk van de ligging en de oppervlakte. Daarnaast is er ook een milieubelasting voor tweede verblijven van 177 euro.

De behandelde zaak gaat terug naar het aanslagjaar 2007. Het hof van beroep in Gent oordeelde in 2013 dat de belasting in strijd is met het gelijkheidsbeginsel, omdat eigenaars van een tweede verblijf verschillend behandeld worden.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content