Koç over breuk in Turkse gemeenschap: ‘Gülenisten wentelen zich in slachtofferrol’ (video)

Ahmet Koç © Belga

In een bijzonder fel debat in De afspraak op Canvas over de spanningen binnen de Turkse gemeenschap in België, stonden Mete Özturk en Ahmet Koç lijnrecht tegenover elkaar.

Mete Özturk
Mete Özturk© Twitter

Mete Özturk is de hoofdredacteur van de Belgische editie van de Turkse krant Zaman, die gelinkt wordt aan de Gülenbeweging en ermee ophoudt wegens aanhoudende (doods)bedreigingen na de mislukte coup van juli in Turkije.

Koç staat bekend om zijn uitgesproken sympathie voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij werd vorige week uit de SP.A gezet omdat hij in de nacht van de couppoging op zijn Facebookpagina opriep tot acties tegen ‘landverraders’. In Beringen werden toen gebouwen gelinkt aan de Gülenbeweging aangevallen.

Koç ontkende nogmaals dat hij wilde oproepen om op straat te komen in Beringen. ‘Ik was opgebeld door mijn zus in Turkije, die zei dat het daar helemaal fout ging. Op dat moment was er nog niets aan de hand in Beringen. Als democraat ben ik tegen een staatsgreep. Mijn oproep (in het Nederlands, nvdr.) was niet bedoeld om in Beringen de gemoederen op te hitsen. Dat is verkeerd geïnterpreteerd. Ik ben zelfs mensen uit elkaar gaan drijven, de politie kan dat bevestigen’.

Het is volgens Koç ook begrijpelijk dat de gemoederen verhit raken. ‘De mensen hebben onmenselijke dingen gezien.’ Volgens hem zijn er ook ‘harde bewijzen dat mensen van Gülen hebben deelgenomen aan de poging tot staatsgreep’ en ‘moeten Gülenisten stoppen met zich in een slachtofferrol te wentelen en hun verantwoordelijkheid te ontkennen’.

Özturk spreekt dan weer tegen dat die harde bewijzen bestaan. Hij riep op tot kalmte en was ook scherp voor de regering in Ankara: ‘Turkije is geen democratie meer, maar een democratuur’, zo verwoordde hij het. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content