Knallende ruzie over Bollywoodreis in Vlaams parlement

In de Mediacommissie van het Vlaams parlement is een rel ontstaan over een geplande reis naar Bollywood. De reis zou 50.000 euro kosten en is volgens Groen! en SP.A nergens voor nodig.

Een tiendaagse studiereis langs onder meer het Indiase Bollywood en de Arabische nieuwszender Al Jazeera in Qatar zorgt voor onenigheid binnen de Mediacommissie van het Vlaams Parlement. SP.A en Groen! zien geen meerwaarde en blijven thuis. CD&V’er Carl Decaluwé zegt “die spelletjes kotsbeu” te zijn.

“Het blijft toch geld van de belastingbetaler”, verantwoordt Groen! -fractieleider Filip Watteeuw de beslissing van zijn partij. Ook SP.A’er en voorzitter van de Mediacommissie Philippe De Coene vult zijn mandaat naar eigen zeggen “liever sober in”. “Ik verzet me helemaal niet tegen dienstreizen. Maar er moet toch een zekere meerwaarde zijn.”

Decaluwé: ‘De Coene is een ordinaire leugenaar’

CD&V’er Decaluwé is niet te spreken over de houding van SP.A en Groen!. “Als de onderwijscommissie naar China mag gaan, waarom wij dan niet naar India”, werpt hij op. Bovendien keurde zowel de commissie als het uitgebreid bureau de reis zonder enige tegenstem goed. Voor Decaluwé is voorzitter De Coene niet meer dan een “ordinaire leugenaar” die “zijn kar heeft gekeerd”. De Coene: “Het is niet omdat je het mag doen, dat je het ook moet doen.”

De reis in kwestie kost het parlement minstens 50.000 euro, volgens Decaluwé kost een reis naar Scandinavië drie keer zoveel.

Naast Bollywood en Al Jazeera staan ook bezoeken aan de Indiase televisie, wat kunstinstellingen, sportstadions en sportscholen op het programma.

Weinig begrip voor Groen! en sp.a
Ook de overige partijen in het Vlaams parlement hebben weinig begrip voor de beslissing van sp.a en Groen! om niet deel te
nemen aan de tiendaagse reis. “Ik heb op zich geen probleem met tegenkantingen, maar uit die dan in de commissie en niet op twee dagen van het vertrek in de pers”, reageert Open Vld’er Jean-Jacques De Gucht.

“Bovendien is sp.a’er Philippe De Coene voorzitter van de
mediacommissie, dus hij had zeker ruimte om bemerkingen te maken”, werpt De Gucht op. En ook het uitgebreid bureau gaf probleemloos groen licht, klinkt het unisono bij CD&V, N-VA, Open Vld en Vlaams Belang.

Eigen kerktoren
“Geen vakantiereis, maar een reis met een druk en waardevol programma”, klinkt het bij N-VA-fractieleider Kris Van Dijck. De reis is misschien geen must, maar hij vindt het toch belangrijk om als parlement verder te kijken dan de eigen kerktoren. “Dat net diegenen die Vlaanderen steeds enggeestig en kleinburgerlijk noemen nu thuis blijven, dat snap ik niet.”

VB-fractieleider Filip Dewinter heeft zijn buik in elk geval vol
van “het eeuwige gedoe met parlementaire reizen”. Hij stuurt zijn
fractie dinsdag nog een mededeling dat Vlaams Belang voortaan niet meer deelneemt aan dergelijke reizen, tenzij er unanimiteit bestaat over alle fracties heen. (Belga/SD/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content