Knack-redacteur Stijn Tormans wint eerste Grote Prijs Jan Wauters

Stijn Tormans, redacteur bij Knack, is de eerste laureaat van de Grote Prijs Jan Wauters. De VRT reikt de prijs uit aan een mediapersoonlijkheid die excelleert in het gebruik van het Nederlands.

‘Ik ben heel verrast dat ik de prijs gewonnen heb,’ zegt Stijn Tormans. ‘Jan Wauters was een radiomaker en ook andere genomineerden waren radiomakers, terwijl ik een schrijver ben, niet eens een opiniemaker. Ik ben hier wel heel blij mee.’

‘Dit is absoluut een belangrijke prijs. Ik luisterde als kind altijd al naar Jan Wauters. Als mijn favoriete ploeg verloor, vond ik dat niet zo erg omdat Jan Wauters er zo mooi over kon vertellen. Hij kon het echt goed uitleggen.’

Taalvirtuoos

De prijs is uitgereikt tijdens de vierde VRT-Taaldag in het Brusselse Flageygebouw. Met de prijs wil de VRT de nagedachtenis aan een van haar grootste taalvirtuozen, sportverslaggever Jan Wauters, levendig houden.

Gewone mensen

Stijn Tormans schrijft in Knack vooral over mens en maatschappij. “We hebben gekozen voor iemand die uitblinkt in het journalistieke werk. Iemand die heel hard aan teksten schaaft en schrapt en vijlt tot elk woord op de juiste plek staat, tot elke zin perfect in het verhaal past. Het resultaat van die noeste arbeid zijn dikwijls prachtige reportages over ‘gewone mensen die zo graag de held willen zijn in de film over hun eigen leven, maar onderweg ergens tegenaan botsen'”, motiveerde Thérèse Wauters, voorzitster van de jury en weduwe van de betreurde sportverslaggever, de keuze.

De andere genomineerden voor de eerste Grote Prijs Jan Wauters waren radiomaakster Ruth Joos, freelance journaliste en columniste An Olaerts, sportjournalist Peter Vandenbempt en columnist San F. Yezerskiy, het pseudoniem van Sander Vanhellemont.

Tormans kreeg als eerste laureaat een schilderij van de Leuvenaar Dirk Eelen. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content