Knack-journalist Hannes Cattebeke wint Karel Van Miertprijs

Aanstaande vrijdag ontvangt Knack-medewerker Hannes Cattebeke uit de handen van Herman Van Rompuy de Karel Van Miertprijs, die al voor de derde keer Belgische journalistiek over de EU onderscheidt.

Cattebekes prijswinnende stuk verscheen in september vorig jaar in Knack Extra. In zijn artikel ‘En de boer, hij registreerde voort’ concretiseerde hij het Europese landbouwbeleid vanuit de praktijk van melkveehouder Peter Broeckx uit Dessel. Cattebeke zocht hem op en praatte met hem over nitraatrichtlijnen, ggo’s, melkquota en wat dies meer zij.

‘In de jaren tachtig was het nog volop vrijheid, blijheid’, zegt Broeckx bijvoorbeeld over het mestprobleem, al hoor je hem daar niet over klagen. Waar de hedendaagse landbouwer veel meer de Europese impact voelt, zijn de vele registratieverplichtingen, zo blijkt. En met het opdrogen van de Europese melkplassen volgen ook de prijzen die de landbouwers voor hun producten krijgen opnieuw de grillen van de markt.

De Karel Van Miertprijs, een initiatief van de Vertegenwoordiging van Europese Commissie in België en de Belgische tak van de Vereniging van Europese Journalisten, heeft ook een Franstalige pendant, genoemd naar Etienne Davignon. Die gaat dit jaar naar RTBF-journaliste Anne Blanpain. Vrijdagmorgen ontvangen de winnaars hun prijs – 2500 euro – uit handen van Herman Van Rompuy en Etienne Davignon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content