Kinderopvang: meerderheid sluit de rangen, maar niet helemaal: ‘Ik stigmatiseer niemand’

Liesbeth Homans en Jo Vandeurzen © Belga
Jan Herregods
Jan Herregods Redacteur Knack.be

Liesbeth Homans is niet van plan om iets terug te nemen van het ophefmakende interview dat ze afgelopen weekend aan De Zondag gaf. Hoewel het incident gesloten lijkt, hebben de andere meerderheidspartijen het nog altijd de ‘onverstandige uitspraken’.

Als er zich een politieke discussie ontspint waarin kinderen in meer of mindere mate betrokken partij zijn, raken de gemoederen al snel verhit.

Deze week was het de beurt aan Liesbeth Homans (N-VA). In een interview in De Zondag zou de minister van Armoedebestrijding een aantal uitspraken gedaan hebben waarin een pleidooi gelezen kon worden voor een gescheiden circuit in de kinderopvang voor mensen die het moeilijk hebben. ‘Zou’ en ‘kon’, want als het actualiteitsdebat één ding duidelijk maakte, was dat de uitspraken op verschillende manier geïnterpreteerd zijn.

De discussie in het Vlaams Parlement was dan ook een resumé van de uitspraken die de afgelopen dagen al gedaan waren in de media.

Tekstanalyse in het halfrond

‘Ik neem niets terug van het interview’, stelde Liesbeth Homans (N-VA) bij het begin van het debat. Daarna deed ze haar beklag over het feit dat kranten de uitspraken verknipt en vervormd hadden. Nadien werd er nog een paar keer op teruggekomen, waardoor het debat vaak meer op een tekstanalyse begon te lijken, dan op een uitwisseling van argumenten.

Aanvallen afketsen

Want het is moeilijk discussiëren als over de basisprincipes geen eensgezindheid bestaat. Het resultaat was dat de oppositie de meerderheid onder vuur nam, maar dat Liesbeth Homans, geflankeerd door de bevoegde minister Jo Vandeurzen, de aanvallen afketsten met verwijzingen naar het regeerakkoord. ‘Er verandert niets aan de voorrangsregels voor de kinderopvang’, verzekerde Vandeurzen.

Schouder aan schouder, niet op dezelfde lijn

Kinderopvang: meerderheid sluit de rangen, maar niet helemaal: 'Ik stigmatiseer niemand'
© Belga

De minister van Welzijn zei zelf niets over het bewuste interview, maar had maandag al al een tweet gestuurd die als een terechtwijzing kon worden gezien. Zelf bleef Vandeurzen hameren op het bestaande decreet, en de maatregelen die daarin worden opgesomd. ‘Een apart circuit is niet aan de orde’, verzekerde hij.

Na de uitgebreide uitleg leek het incident gesloten, al bleef het idee hangen dat schouder aan schouder in het halfrond niet noodzakelijk op dezelfde lijn betekent. Zeker niet omdat Bart Somers (Open VLD) in Villa Politica nog eens herhaalde dat de uitspraken van Homans onverstandig waren. ‘Ik vrees dat we ons als parlement belachelijk aan het maken zijn’, stelde Homans wat later ook nog na een tussenkomst van CD&V.

Oppositie vraagt excuses

Freya Van den Bossche (SP.A)
Freya Van den Bossche (SP.A)© Belga

Want behalve het ‘gescheiden circuit’ had Homans ook nog de uitspraak gedaan over de werklozen die hun kinderen moeten meenemen op café. Woorden die zowel in de lange als verknipte versie van het interview staan, en heel wat reactie uitlokten. En waar de oppositie vandaag opnieuw op doorging.Voor Groen vroeg Elke Van den Brandt excuses voor de ‘stigmatiserende uitspraak’. Bij SP.A vroeg Freya Van den Bossche dat Homans zou toegeven dat ze zich fout heeft uitgedrukt. ‘Het kan toch niet dat iedereen u verkeerd begrepen heeft. Misschien bent u het die een en ander onvoorzichtig heeft geformuleerd, en het zou u sieren om dat toe te geven.’

‘Ik beschrijf alleen een realiteit’

‘Ik stigmatiseer niemand’, verdedigde Homans zich. ‘Ik beschrijf alleen een realiteit.’ Na de heisa van de afgelopen dagen neemt Homans niets terug van haar uitspraken. En net zoals maandag wijst ze naar beslissingen van de socialistische oppositie in het verleden nam.’

‘Kritiek van de oppositie is cynisch’

De discussie van de afgelopen dagen toont nog maar eens aan dat de linkse oppositie zeer gevoelig is voor ‘rechtse maatregelen’ en zeker als ze van Liesbeth Homans komen. Homans zelf reageert ook zeer strijdbaar als ze door SP.A onder vuur wordt genomen. De voorbije twee weken ging het in telkens twee opiniestukken op Knack.be ook al hard tegen hard tussen Liesbeth Homans en Vlaamse parlementsleden voor SP.A.

Vandaag kreeg Homans de steun van Piet De Bruyn, die de socialisten ‘cynisch’ noemde, ‘omdat ze willen scoren op de kap van mensen die het moeilijk hebben’.

Scoren bij de achterban

Bewust of onbewust bedoeld, dergelijke uitspraken maken de tegenstelling alleen maar dieper. Of ze constructief zijn voor de sfeer binnen de meerderheid zal nog moeten blijken. De afgelopen waren er al een paar akkefietjes die niet bevorderlijk waren voor de sfeer. Verschillende analisten maakten daarnaast al de bedenking dat Homans met zo’n statements wel kan scoren bij de acherban, maar dat ze daarbuiten vaak minder goed vallen. Hetzelfde kan gezegd worden van de weigering vandaag om haar uitspraken in te slikken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content