Kilometerheffing en wegenvignet wellicht pas in 2016

© Belga

De geplande kilometerheffing voor vrachtwagens en het wegenvignet voor personenwagens zullen wellicht pas in 2016 ingevoerd worden en niet in 2013 of 2014.

De geplande kilometerheffing voor vrachtwagens en het wegenvignet voor personenwagens zullen wellicht pas in 2016 ingevoerd worden en niet in 2013 of 2014. De gewesten hebben intussen wel verdere praktische afspraken gemaakt rond beide systemen. Dat blijkt uit een persbericht van Vlaams minister-president Kris Peeters.

Begin 2011 bereikten de drie gewesten een akkoord over de invoering van een kilometerheffing voor zware vrachtwagens (boven de 3,5 ton) en een wegenvignet voor personenwagens. Bedoeling was om beide systemen in 2013 in te voeren. Maar de invoering zal vertraging oplopen. Eerder was al sprake van uitstel tot in 2014, nu is er sprake van uitstel tot in 2016.

‘Juridisch-technisch’ traject af te leggen

Over de exacte timing zegt Vlaams minister-president Kris Peeters niets, maar hij erkent wel dat er nog een heel “juridisch-technisch” traject moet worden afgelegd. Zo moet er bijvoorbeeld nog een hele aanbestedingsprocedure worden georganiseerd en moeten er nog de nodige wetsvoorstellen worden opgemaakt om de invoering mogelijk te maken. Intussen hebben de gewesten wel verdere afspraken gemaakt.

Tarieven liggen nog niet vast

Wat de kilometerheffing betreft, zullen alle vrachtwagens een On-Board Unit (OBU) krijgen, een elektronisch apparaat dat via gps-technologie perfect kan registreren hoeveel kilometers een vrachtwagen aflegt. De tarieven liggen echter nog niet vast, ook niet voor het wegenvignet.

Belgen zullen dat wegenvignet jaarlijks samen met hun (hervormde) verkeersbelasting kunnen betalen. Buitenlandse bestuurders zullen een (virtueel) vignet moeten kopen, bijvoorbeeld aan servicepunten langs de wegen of via internet. Via een camerasysteem dat automatisch alle nummerplaten controleert, zal men kunnen nagaan wie zijn vignet al dan niet betaald heeft.

Verder overleg nodig

Volgens Vlaams minister-president Peeters zullen de gewesten vanaf 23 juli verder overleggen over de resterende technische aspecten. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content