Kids-ID verplicht voor reizen per vliegtuig of HST

Vele ouders vergeten dat een elektronische identiteitskaart voor hun kinderen op tijd moet worden aangevraagd.

De gemeenten worden overspoeld met spoedaanvragen voor de zogenaamde Kids-ID. Zonder een dergelijke elektronische identiteitskaart kunnen kinderen tot 12 jaar niet reizen met het vliegtuig, de hogesnelheidstrein of de ferry.

Wie naar het buitenland reist, moet beschikken over een geldige
identiteitskaart. Dat geldt ook voor kinderen, maar veel ouders houden er geen rekening mee dat de Kids-ID pas drie tot vier weken na de aanvraag bij de gemeente wordt afgeleverd.

Bijgevolg regent het volgens Gazet van Antwerpen aanvragen voor spoedprocedures bij de gemeenten, zo schreef de krant dinsdag.

De kosten daarvoor kunnen oplopen. Een Kids-ID kost normaal maar drie euro of wordt gratis meegegeven, maar wie de kaart bijvoorbeeld binnen de vier dagen wil ontvangen, betaalt 100 euro. Voor een termijn van twee tot drie dagen kan de prijs oplopen tot 150 tot 170 euro.

In een reactie liet ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VKD) weten dat ze wil bekijken of de elektronische kinderkaart verplicht kan worden gemaakt vanaf de geboorte. Dat zal dan iets zijn voor de volgende federale regering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content