‘Kernreactor Doel 4 mogelijk gesaboteerd’

Kerncentrale Doel © BELGA

De Kernreactor Doel 4, die een paar dagen geleden is stilgelegd, is mogelijk gesaboteerd. De turbine was stilgevallen omdat de smeerolie was weggelekt.

De nucleaire regulator FANC en energieproducent Electrabel onderzoeken of de kernreactor van Doel 4 defect is geraakt en is stilgevallen na een geval van sabotage. Dat meldt VRT en wordt bevestigd door het FANC. De regulator spreekt over “aanwijzingen”.

“We kunnen nog niet officieel bevestigen dat dat inderdaad zo is”, zegt woordvoerder Nele Scheerlinck. “De veiligheidsinspecteurs van het FANC zijn ter plaatse gegaan. Er zijn vaststellingen gedaan en er zijn inderdaad aanwijzingen dat het oliereservoir mogelijk niet zomaar is leeggelopen door een technisch defect, maar dat er iemand daar bewust voor gezorgd heeft, maar dat zijn we aan het onderzoeken.”

Nucleaire veiligheid

Over de aanwijzingen zelf was niet meteen informatie beschikbaar, al zou daar volgens Scheerlinck ook niet meteen over gecommuniceerd worden in het belang van het onderzoek. Ze vermoedt wel dat er binnenkort uitsluitsel zal zijn.

Als er sprake is van kwaad opzet, dan wordt volgens de woordvoerder ook het parket erbij gehaald. “Dit wordt zeer ernstig genomen. Belangrijk is wel de nuance dat het om het niet-nucleaire gedeelte van de centrale gaat. In de kritische zone kan zoiets niet zomaar gebeuren. Dit ging om een turbine. Het is nog altijd niet goed als er schade is die een kerncentrale stilzet, maar het is niet dat de nucleaire veiligheid meteen op het spel gestaan heeft.”

Bij Electrabel werd eerder enkel vernomen dat er “een onderzoek loopt”. Doel 4, met een maximumvermogen van 1.039 MW, viel dinsdag stil na een technisch defect in een leiding voor smeerolie. Daardoor raakte een van de turbines die met stoom elektriciteit moet opwekken oververhit. Voorlopig is de heropstart voor de kernreactor voorzien voor 18 augustus. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content