Pensioenen: kernkabinet opgeschort, maandag wordt wellicht verder vergaderd

Karine Lalieux (PS). © Belga Image

Het federale kernkabinet is zondagnacht omstreeks 1.30 uur uiteengegaan zonder akkoord over de pensioenhervorming. Volgens bronnen worden de onderhandelingen wellicht maandagmiddag hervat.

De zwaargewichten in de federale regering zaten nagenoeg het hele weekend samen over een hervorming van de pensioenen. Premier Alexander De Croo wil daar graag een akkoord over tegen 21 juli, maar de onderhandelingen verlopen moeizaam. Zaterdag zat het kernkabinet ongeveer 15 uur bijeen, zondag duurden de gesprekken ruim 16 uur.

De discussies draaien rond de herinvoering van een pensioenbonus, een vorm van deeltijds pensioen, de versterking van de pensioenrechten van vrouwen en het minimumpensioen. Vooral over dat laatste liepen de spanningen de afgelopen weken op. Over de vraag hoeveel effectief gewerkte jaren nodig zijn voor de toegang tot dat minimumpensioen en wat daarbij telt als gelijkgestelde periode, verschillen de PS van minister van Pensioenen Karine Lalieux en de meeste andere partijen rond de tafel naar verluidt stevig van mening.

Volgens ingewijden verliepen de onderhandelingen ook zondag overdag nog moeizaam. In de namiddag schakelde de premier over naar bilaterale gesprekken met de vicepremiers, om tegen de avond dan toch weer plenair te overleggen. Hoe die vergadering verliep is niet meteen duidelijk, al bleek een akkoord er niet in te zitten. Het kernkabinet ging rond 1.30 uur uiteen. Volgens bronnen worden de gesprekken maandagmiddag allicht wel hernomen.

Partner Content