Kernkabinet bereikt akkoord over de begroting

Regeringsleden van Di Rupo I. © BELGA

Het kernkabinet heeft een akkoord over de begroting en de relancemaatregelen bereikt.

Het kernkabinet heeft een akkoord bereikt over de ontwerpbegroting voor volgend jaar. Premier Elio Di Rupo en de vicepremiers raakten het ook eens over een aantal economische relancemaatregelen. De discussie over de wet van 1996 over het concurrentievermogen van de bedrijven wordt later voortgezet.

‘We zorgen voor extra steun aan onze KMO’s door de aftrek van investeringen te verhogen,’ zegt premier Elio Di Rupo via Twitter. ‘Verder voorzien we een bijkomende vermindering van de loonkost voor de horeca en de bouwsector. Ook de lastenverlagingen voor de lage lonen worden versterkt’

Er komt voorlopig geen verlaging van de btw op elektriciteit, zoals sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte had voorgesteld.

De ontwerpbegroting moet ervoor zorgen dat België 2014 kan afsluiten met een maximaal begrotingstekort van 2,15 procent, conform het budgettair traject dat met Europa is afgesproken. De regering moet haar ontwerpbegroting voor volgend jaar tegen 15 oktober indienen bij de Europese Commissie.

Loonkostenhandicap

Tijdens de onderhandelingen bleek dat in de regering grote onenigheid is over de hoogte en het belang van de loonkostenhandicap van onze bedrijven in vergelijking met de buurlanden. PS-vicepremier Laurette Onkelinx stelde dat de regering start met een theoretische kloof van 5,2 procent, maar na aftrek van allerlei verminderingen, zoals loonsubsidies, komen experts uit op een cijfer tussen 1 en 3 procent, luidde het.

“Wie met een uitgestreken gezicht zegt dat de handicap minder dan 5 procent is, gelooft zichzelf niet”, stelde Open Vld-vicepremier Alexander De Croo. Hij benadrukte dat de kloof verschilt van sector tot sector en dat er dus doelgerichte maatregelen nodig zijn.

“Zeggen dat de loonkloof er niet is of klein is, is ziende blind zijn”, klonk het dan weer bij Pieter De Crem (CD&V). Ook Johan Vande Lanotte (sp.a) wilde er geen precies percentage op plakken. “Ze is in elk geval groot genoeg om er iets aan te doen”, zei de Vlaamse socialist. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content